dimecres, 30 d’agost del 2017

Hotel Sant Roc ( i 2 ).

Al final de la primera entrada dedicada a l'hotel Sant Roc us explicava que descobriríem qui fou l'Isidre Guitart i Sort, aquell nen de cal Galtanegra de l'Alsina d'Alinyà que es proposà construir un hotel a la plaça on havia passat moltes hores vigilant el ramat, esperant que tornés el pastor...
L'Isidre, l'any 1.911 creà una empresa d'autobusos quan l'Hispano Manresana tancà. Transports Galtanegra, amb els seus vehicles de color vermell donà servei a la Catalunya Central fins la dècada dels 80 del segle XX quan passà a mans de l'empresa ATSA.
A la propera fotografia podeu veure un autoòmnibus de la casa Hispano-Suiza de Transportes Galtanegra, a la placeta del Santuari del Miracle.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929-2.004 ). Angelina Rosas i Parera / Toni Guitart i Rosas.
L'Isidre no va poder gaudir de la inauguració de l'hotel Sant Roc el 16 d'agost de 1.929 perquè l'onze de gener d'aquell any moria a Solsona...  L'hotel des de la mort de l'Isidre ha estat propietat de membres de la família Guitart. El fundador de l'hotel va confiar la seva direcció a Domingo Boix i Ramonet. Aquesta nissaga familiar se n'encarregà fins que l'Enric Serra i Mayà es jubilà i l'hotel va tancar les portes per fer-ne una rehabilitació integral entre els anys 2.002 i 2.004.


Una restauració que, evidentment, respectà els elements modernistes com els tiradors de les portes per accedir a cada planta de l'hotel. Tiradors que podeu veure a la fotografia anterior i a la propera de detall.


Tot l'edifici s'articula a partir de l'escala senyorial de marbre de la que accedim als passadissos de cada planta que ens condueixen a les habitacions. La barana de forja amb les seves formes ondulades típiques del modernisme, és molt lleugera i ens dóna la benvinguda quan deixem la zona de recepció per accedir a l'escala.


Aquesta barana contrasta amb la que trobarem quan comencem a pujar l'escala, que és la que tenia l'hotel abans de la rehabilitació, molt més sòbria i de fusta.


L'ull de l'escala, un espai buit molt alt del que sembla caure una pluja de llum gràcies a una làmpada molt sorprenent...


És difícil resistir-se a la temptació de pujar tota l'escala i gaudir-ne. Al final hi ha premi, podeu veure gairebé a tocar l'ancoratge de l'original làmpada, la decoració amb blaus, i les finestres i la barana que coronen l'escala.


La distribució general de l'edifici, després de la restauració feta per Promocions Brixton 2.002 S.L respectà el projecte original. A la planta baixa hi ha el menjador principal i la recepció, amb més superfície. A més a més es va fer un menjador més petit on abans hi havia la cuina. La cuina i els magatzems actuals s'ubiquen en un edifici annex i al pati posterior.
Una vegada resoltes les patologies estructurals ( tèrmits als canyissos i a les bigues dels sostres ), es van restaurar tots els elements decoratius que estaven protegits durant la rehabilitació. A la fotografia següent podeu veure la decoració del sostre del menjador amb base de pa d'or.


De principis dels anys 30 del segle passat, la propera fotografia ens mostra un detall del menjador de primera classe. La fotografia és de l'Antoni Boix i Serra.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929-2.004 )
La cura amb la que s'ha fet la restauració ens permet gaudir plenament de les pintures murals que decoren el sostre del restaurant.


L'hotel Sant Roc tenia un parament impressionant format per les millors cases comercials del moment. El seu mobiliari, coberteria, cristalleria,.. eren tot un luxe. A la següent fotografia, també de l'Antoni Boix i Serra, podeu veure com era als primers anys 30 del segle passat, l'estança que dóna a la terrassa.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929-2.004 )
La gran rehabilitació es completa amb la instal·lació de dos ascensors, dos muntacàrregues i una escala d'emergències en el bloc annex adossat a la façana posterior. El plantejament arquitectònic d'aquest espai és totalment diferent a l'obra original, amb un acabat amb acer corten que amb l'envelliment contrasta amb el color de la façana.


Avui l'hotel Sant Roc és un establiment de quatre estrelles que disposa de vint-i-cinc habitacions i que pertany a un grup d'empreses especialitzades en la gestió d'hotels i hotels apartament de quatre i cinc estrelles als Alps i als Pirineus francesos.
A molts pocs metres de l'hotel tenim el nostre proper objectiu en aquest periple per la Solsona modernista: la farinera Moles.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada