dissabte, 13 de gener del 2018

A la galeria sis...

Després de visitar virtualment les galeries quatre i tres i quedar fascinats amb les antiguitats micèniques avui donarem un cop d'ull a la galeria sis a la que podem accedir des de la quatre, en el sentit de la visita a la seva dreta, per descobrir les antiguitats ciclàdiques. Les grans protagonistes d'aquesta galeria són les figuretes femenines de marbre del tercer i segon mil·lenni abans de Crist que inspiraren, entre altres, a Modigliani i Picasso...


A la fotografia anterior podeu veure la tipologia de les primeres figuretes antropomòrfiques de marbre datades entre els anys 3.300 aC i 2.000 aC.
Us deixarà bocabadats, en una altra vitrina, una de grandària excepcional amb els seus 1,52 metres d'alçària. Aquesta figura femenina amb els braços creuats sota els pits, de marbre de Paros, es creu que representava una divinitat i que probablement estava col·locada en posició supina. Pertany al tipus spedos, fou trobada a l'illa d'Amorgós, una de les que formen l'arxipèlag de les Cíclades, i és del segon període inicial de l'art ciclàdic ( 2.800 aC - 2.300 aC ). Mireu-la bé, us observa atentament des de la propera fotografia.


De la cultura ciclàdica, situada entre el paleolític final fins a l'edat del bronze antic, destaquen els ídols femenins llisos tallats en marbre blanc. Els enterraments van patir saquejos constants des dels inicis del segle XX per satisfer la gran demanda d'aquestes figuretes en el fosc mercat d'antiguitats...
A la següent fotografia podeu veure l'ofrena d'una tomba del segon període de l'art ciclàdic antic, de la cultura Keros-Siros 2.600 aC - 2,400 aC, procedrent de la necrópoli de Calandriani a l'illa de Siros de l'arxipèlag de les Cíclades. Com podeu observar a la figureta central el seu ventre ens indica que està embarassada.


El nom de l'arxipèlag en grec significa circulars. Situat al sud-est de Grècia dibuixant un cercle al voltant de l'illa sagrada de Delos, està format per vin-i-quatre illes principals i dues-centes illes petites.


Aquestes figuretes es modelaven desgastant el marbre amb esmeril, una roca molt dura composta principalment de corindó. Es fa servir per esmolar eines de tall i donar brillantor a metalls i pedres precioses.
A la galeria sis també podeu gaudir de curioses peces de ceràmica, com la paella de la propera fotografia amb decoració incisiva trobada a l'illa de Siros i que pertany al període antic ( 2.800 aC - 2.300 aC ). Aquestes paelles, típiques de la ceràmica ciclàdica, tenien una fiunció desconeguda . Alguns historiadors de l'art pensen que eren insígnies procesionals, altres diuen que eren discos solars...


També de l'illa de Siros i del mateix període, sorprenen aquestes dues salseres que semblen de disseny però que les van fer fa gairebé cinc mil anys!


Malgrat que les  protagonistes principals de la ceràmica ciclàdica són les paelles i els kernos ( petits recipients units per un peu comú ), altres peces també ens regalen la seva bellesa.


Abans de marxar de la galeria sis, mirem atentament al fresc dels peixos voladors de la cultura Filacopí de l'illa de Milo. Filacopí fou excavat per primera vegada entre 1.896 i 1.899 pels membres de l'Escola Britànica d'Atenes.


Deixem el Museu Arqueològic Nacional d'Atenes després de gaudir d'algunes de les seves galeries per continuar passejant per la capital grega.
He de dir-vos que si us heu enamorat de l'art ciclàdic, al selecte barri de Kolonaki en el que hi ha moltes embaixades, trobareu un museu privat molt impressionat, el Museu d'Art Ciclàdic, que aviat visitarem virtualment.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada