dijous, 28 de desembre del 2017

La galeria quatre...

Al final de l'entrada dedicada al Déu del cap d'Artemísion us comentava que deixaríem la galeria quinze del Museu Arqueològic Nacional d'Atenes per anar a la més fascinant de totes, la galeria quatre... Només entrar al museu us espera aquesta gran sala, que juntament amb la petita galeria tres situada al fons a l'esquerra de la quatre, contenen les antiguitats micèniques. Les duen màscares i cuirasses d'or, entre altres ornaments, us donen la benvinguda.


L'arqueòleg prussià Johann Ludwig Heinrich Julios Shliemann ( 1.822-1.890 ) es conegut per trobar les restes de l'antiga Troia i les tombes de l'acròpoli de Micenes, la mítica residència del rei Agamèmnon. Conegudes com a Cercle A, aquestes sis tombes són una necròpolis de l'edat del bronze trobades a les excavacions del 1.876. Les tombes estan datades entre els segles XVII aC i XVI aC.
A la propera fotografia del 1.884/1.885. d'autor desconegut, podeu veure a la dreta és Heinrich Shliemann enfilat a la Porta dels Lleons de Micenes. El que apareix a l'esquerra mirant per un forat del mur és l'arquitecte i arqueòleg Wilhelm Dörpfeld que treballava amb Heinrich Shliemann.


Font fotografia: Wikimedia Commons. 

La primera vitrina ja us deixarà bocabadats perquè com moltes altres d'aquesta galeria mostren una colla d'objectes d'or, la més coneguda per tothom la Màscara d'Agamèmnon; una màscara funerària que estava col·locada damunt de la cara d'un dels tres cossos de la tomba V. Heinrich Shliemann estava convençut que havia descobert el cos del rei Agamèmnon i per això li posà aquest nom.


Diferents estudis arqueològics moderns la daten entre els anys 1.550 aC i 1.500 aC, uns tres-cents anys anterior al  període atribuït rei mític de Micenes. En aquesta necròpoli hi havia hi havia nobles o caps guerrers envoltats de luxe. Els objectes que els acompanyaven en el seu viatge al més enllà  tenen un pes de quinze quilograms d'or...


A la fotografia anterior podeu veure dues màscares funeràries més i diferents ornaments, així com  puntes de punyals de bronze amb incrustacions d'or; i a la propera fotografia un ornament amb forma de papallona de la tomba III.


Des del començament oficial de les excavacions l'any 1.876, només amb tres mesos es produí la troballa del conjunt de sis tombes que contenien dinou cossos, dos d'ells nens, amb els fascinants paraments funeraris que podeu mirar i admirar a la galeria quatre. La gran quantitat d'objectes d'or deixa molt clar l'estatus social de les persones enterrades, com el fragment de l'espasa de bronze amb empunyadura d'or que podeu veure a la fotografia següent.


Aquestes tombes es van excavar  a uns 4-5 metres de profunditat, els difunts estaven al terra de la fossa amb el parament funerari i les ofrenes al seu costat. Després es tancaven les tombes de la fossa amb bigues i es cobrien amb terra. A la part superior de cada fossa es col·locava una estela. Al Cercle A hi havia dotze esteles.


Tres mil cinc-cents anys després els visitants del museu encara quedem summament admirats amb les màscares funeràries, copes, diademes, joies, agulles, fermalls i  incrustacions d'or en espases i punyals que omplen les vitrines de la galeria.


A la fotografia anterior podeu veure, a la part central de la vitrina, la diadema i els fulls d'or trobats a la tomba III. Aquests fulls cobrien els esquelets dels nens, si observeu la màscara funerària de l'esquerra apreciareu que té forats per als ulls...
Tres de les cinc màscares dels adults foren trobades a la tomba IV i dues a la tomba V. La distribució de les dinou persones del Cercle A és la següent: tomba I ( tres dones ), tomba II ( un home ), tomba III ( dos dones i dos nens), tomba IV ( dos dones i tres homes), tomba V ( tres cossos, un sense ornaments) i tomba VI ( dos homes).
A la propera fotografia podeu observar les balances d'or trobades a la tomba III.


El disseny de les arracades de fa tres mil·lennis i mig no es gaire diferent del que avui podem apreciar a les nostres joieries...


En algunes de les vitrines el protagonisme és per les copes i altres recipients d'or, mostra del luxe més que evident en el que vivien els poderosos en l'acròpili de Micenes.


A la petita galeria tres podeu veure els objectes trobats a tombes micèniques fora del Peloponès, a Àtica, Tessàlia i les illes de Skópelos i Citera.
Ja sé que esteu totalment fascinats pel que heu vist a l'entrada d'avui i no m'estranya, però encara ens esperen noves descobertes com la de la galeria sis dedicada a les antiguitats ciclàdiques. Les voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada