dijous, 2 de novembre del 2017

Al costat de la Casa Xam-mar fa vuitanta anys...

El passat mes d'agost, gràcies a la gentilesa del doctor Francesc Xam-mar i Alonso, entràrem a la casa que la família té a l'Avinguda de Blondel número 9, coneguda com Casa Xam-mar. Obra de Francesc Morera i Gatell, d' aquest edifici modernista amb elements historicistes encara en podem gaudir per casualitat...


Com podeu veure a la fotografia anterior, a la dreta de la Casa Xam-mar hi ha un modern edifici d'oficines; però fa cent anys hi havia una escola innovadora  a qui li tocà viure un dels moments més tràgics de la història de Lleida del segle XX. Parlo, evidentment, del Liceu Escolar.


Font: Butlletí del Liceu Escolar.

A l'entrada del 2 de novembre del 2.008 "Liceu Escolar: 71 anys del bombardeig" us recomanava el llibre editat per l'Institut Municipal d'Educació de l'Ajuntament de Lleida " Liceu Escolar de Lleida 1906-2.006".


Avui fa vuitanta anys que Lleida patí un bombardeig de l'aviació feixista italiana en el que van morir 250 lleidatans. Una part del Liceu Escolar va quedar destruïda en aquest bombardeig salvatge contra la població civil. A la modèlica escola moriren quaranta-vuit nens i nenes i diversos mestres. L'any 2.006 l'Ajuntament de Lleida instal·là l'escultura Memòria, Dignitat i Vida d'Agustín Ortega Bragado.


L'escultura, feta amb una única planxa del mateix material que els embolcalls de les bombes, representa una figura humana que ha caigut a terra.


Cada 2 de novembre es fa un acte per recordar els fets al que assisteixen alguns dels nens del Liceu Escolar. Lògicament el pas dels anys implica que cada vegada quedin menys exalumnes d'aquella institució pedagògica fundada l'any 1.906 pels mestres Frederic Godàs Legido i Victorina Vila Badia. El model pedagògic del Liceu Escolar es basava el la igualtat, la llibertat, el saber compartir i ajudar-se; seguint els models europeus.


Si us fixeu el la foto inferior del plafó informatiu, obra de Josep Porta Mesalles, veureu com el jou i les fletxes presideixen el cos central de l'edifici. La part dreta ha desaparegut com a conseqüència del bombardeig, i a la part esquerra hi ha un cartell de la Compañia de Fluido Eléctrico S.A. La fotografia ha de ser posterior a 1.950, perquè d'aquell any és el projecte de l'arquitecte Mariano Gomà per fer la planta quarta i cinquena, ja que la Casa Xam-mar només tenia tres plantes. A la fotografia la podeu veure a l'esquerra, amb un carro davant de la porta, i amb les cinc plantes.


L'any 1.994 el fill de Josep Porta va fer donació de tot el fons fotogràfic del seu pare a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. La fotografia de Josep Porta deixa clar que l'atzar va salvar a la Casa Xam-mar del bombardeig italià. A les rajoles de paviment tenim dues plaques que recorden la commemoració del 2 de novembre del 1.937. 


A la més petita podem llegir: "El 2 de novembre de1.937 la ciutat de Lleida va ser bombardejada per l'aviació feixista provocant desenes de víctimes i ferits. El Liceu Escolar fou destruït i hi van morir més d'una cinquantena de persones. En record de tots es lleidatans assassinats pel feixisme.
Feixisme mai més !
Lleida 4 de novembre de 2.008".


A la del 2.015 esgarrifa llegir el que ens expliquen els exalumnes del Liceu Escolar:" Passegem i mirem cap on estava el Liceu. Recordem la tragèdia i, denou tornem a sentir por.
Es va obrir el cel i de sobte es va fer gran, va llançar foc... Recordem els carrers de Blondel i voltant, esperant veure-us i no us trobem. Us busquem companys, us cridem i ens desesperem... falten cinc minuts per tres quarts de quatre de la tarda del 2 de novembre de 1.937... i silenci. 
Ja només queda el record".
Quan passegeu per l'avinguda de Blondel no oblideu els nens i mestres que van deixar-hi la vida.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada