dimarts, 18 d’octubre del 2016

Un cop d'ull a Cal Trepat.

Al març del 2.009, a l'entrada "Cal Trepat", recomanava el llibre editat per l'Ajuntament de Tàrrega i el Museu Comarcal de l'Urgell: " Fàbrica de maquinària agrícola J.Trepat de Tàrrega". Avui tornem a la capital de l'Urgell per descobrir els secrets que amaga la fàbrica que trobem quan entrem a la ciutat venint de Lleida.


Entre les naus 6 i 7 trobem el cartell de l'empresa que canvià radicalment la forma de treballar dels pagesos: J. Trepat. En aquestes naus es fabricaven i comercialitzaven: garbelladores, dalladores, lligadores, grades, rastells.. que suposaren una revolució en món agrari. De les dinou naus de la fàbrica, tretze es construïren entre 1.933 i 1.936.


La primera foneria Trepat, del 1.914, estava en uns magatzems del carrer d'Ardèvol de Tàrrega. A l'arxiu es conserva la primera factura, amb data de 30 de gener de 1.914.


Entrar al museu de la mecanització agrària és descobrir el protagonisme que tingué aquesta fàbrica en la mecanització agrària i el canvi que suposà en el camp català i espanyol. De la foneria del carrer d'Ardèvol, al costat de l'estació de ferrocarril, entre els anys 1.916 i 1.019 van sortir les primeres màquines de segar o garbelladores fabricades íntegrament a Catalunya.


A la fotografia anterior podeu veure a l'esquerra la màquina dalladora Mc Cormick importada dels Estats Units ; i a la dreta la màquina dalladora Trepat de mida més petita i tirada per un sol animal, fabricada a Tàrrega, una adaptació de l'americana. La dalladora Trepat fou un gran èxit perquè s'adaptava a les característiques del terreny i als conreus del país, i era més econòmica. Entre els anys 1.930 i 1.970, Cal Trepat juntament amb la fàbrica Ajuria de Vitòria ( Gasteiz ) foren les principals productores de maquinària agrícola a l'Estat Espanyol i una de les principals d'Europa.
Si aixequem la mirada, podem veure gravat al vidre: Oficinas. Entrem a les oficines generals del Departament Comercial.


L'any 1.980 a la fàbrica ja només hi treballaven vint-i-vuit persones, però penseu que al 1.959 tenia dos-cents vint-i-nou treballadors. Va tancat l'any  1985 deixant el seu interior intacte fet que ens permet gaudir avui d'un viatge al passat del nostre patrimoni industrial . Al 2.006 va passar a ser patrimoni de l'Ajuntament de Tàrrega. 


A la fotografia anterior i a la següent podeu veure les oficines generals amb les taules, arxivadors, alguna màquina d'escriure de quan tancà.


Abans d'entrar al despatx del director, un curiós mapa d'Espanya ple d'agulles que marquen els distribuïdors de la maquinària agrícola Trepat, deixa molt clar la gran importància que tingué aquesta fàbrica.


Ja no queden quadres a les parets però sí les seves marques. Malgrat tot encara podem contemplar el despatx del cap de la fàbrica, el senyor Josep Trepat Galceran ( 1.881 - 1.974 ).


Sobre la taula el plomí sembla que espera que el senyor Trepat l'agafi, suqui al tinter i signi algun dels documents de la fàbrica...


Sortim de les oficines per anar a visitar cinc, de les dinou naus, que estan museïtzades.
Voleu entrar-hi.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada