dilluns, 12 de setembre del 2016

Romànic amagat al Prepirineu ( 5 ).

Després de donar un cop d'ull a l'església romànica de Sant Víctor de Fígols, construïda al segle XII i recordar els tràgics moments que hi succeïren durant la primera Guerra Carlina, tornem a Coll de Nargó, Nargó per a la gent del país. Allà agafarem la carretera L-511 que uneix Nargó amb Isona. Al final del poble ens espera una joia del romànic: l'església de Sant Climent


El dia 5 d'abril de 1.946 fou declarada Monument Nacional Històric Artístic, de la mà de l'arquitecte modernista, polític i especialista en art romànic Josep Puig i Cadafalch que en va fer un estudi a fons. Entre el 30 d'agost i el 14 de setembre de 1.907 Puig i Cadafalch formà part de "la missió arqueològica-jurídica a la ratlla d'Aragó" organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans amb intenció de protegir el patrimoni artístic català. Aquesta intervenció salvà les pintures murals de les esglésies de la Vall de Boí declarades l'any 2.000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


Sant Climent de Coll de Nargó es construí a finals dels segle XI o principis del XII al lloc d'una església anterior de la que encara es conserva part del campanar i la traça de la planta al costat del migdia. Apareix citada en un document de l'any 983.


És un edifici d'estil romànic-llombard, d'una única nau amb volta de canó que es reforça amb arcs torals o de faixó. L'arquitectura llombarda fou l'estil, procedent del nord d'Itàlia, dominant a la Catalunya del període romànic del segle XI. 
A la propera fotografia de detall podeu veure la decoració amb un fris d'arcuacions cegues i lesenes a esquerra i dreta.


El campanar, una construcció preromànica no anterior al segle X, us deixarà bocabadats. Té planta rectangular i atalussada, més ampla per la base als primers tres quarts de la seva alçària.


On acaba la part preromànica del campanar trobem unes obertures de grans dimensions sobre les que podem veure un nou pis amb finestres triforiades. La coberta és piramidal.


La llum entra a Sant Climent per sis finestres: tres a l'absis, dues a la façana sud i una cruciforme a la façana principal. Les cinc primeres són de doble esqueixada


L 'any 1.929 fou restaurada pels Amics de l'art vell. Durant la guerra civil Sant Climent s'utilitzà de polvorí per l'exercit republicà. Afortunadament en els diferents bombardejos que patí, cap de les bombes tocà el polvorí. Moltes bombes caigueren a pocs metres, però l'església no va patir cap desperfecte.
Abans de marxar de Nargó us recomano visitar l'espai Dinosfera que està molt a prop de l'església de Sant Climent. Creueu la carretera d'Isona i, just davant de l'església, trobareu el carrer de les escoles que puja i puja. A Nargó els carrers pugen molt... Girant a l'esquerra, al número set del carrer, us espera el fascinant món dels dinosaures.


A més a més de l'espai expositiu permanent podreu visitar les exposicions temporals, participar en tallers, anar fins al Mirador del Cretaci... Si voleu recordar la proposta del 2.014, cliqueu sobre el següent enllaç: " Els dinosaures han marxat del soterrani de la rectoria".
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada