dilluns, 15 d’agost del 2016

Madinat al-Zahra ( i 3 ).

Tanquem avui la visita virtual a la ciutat califal de Madinat al-Zahra, construïda al segle X. Els alarifes ( mestres d'obra ), revestien els murs amb una capa de morter i calç que posteriorment es pintava de color mangra al sòcol i blanc a la resta del mur. En alguns punts el sòcol es decorava amb motius geomètrics o vegetals. Molts dels sòcols estan restaurats, però encara queden racons on trobem l'original.


El color mangra era un pigment vermellós obtingut de l'òxid de ferro que s'emprava com revestiment decoratiu i en ceràmica. La fragilitat d'aquest material fa que no quedin restes complertes de sòcols perquè l'exposició a la llum, pluja i contaminació, els han anat destruint.


El califa, màxim representant de l'Estat Andalusí, rebia visites d'alts dignataris i ambaixades vingudes d'altres territoris de la Península Ibèrica o d'Europa. També presidia les reunions de visirs ( ministres ) en els que delegava funcions. Tots aquests actes es feien al Saló Ric o de Recepcions. A més a més de reunir-se amb l'hayib ( primer ministre ), visirs i cap de la seca ( fàbrica de moneda ), el califa tenia un altre home de confiança: el cap de les Industries Reials. Ell era l'encarregat de dirigir la producció d'objectes de luxe com teixits, vaixelles, marfils per decorar els diferents espais de l'alcàsser o per regalar als visitants importants.


A l'oest de la casa de Ya'far trobem la casa de la Alberca que en el seu pati central té un petit dipòsit d'aigua que dóna nom a l'edifici.


Es conserven les dues arcuacions que donaven al pati, cadascuna de les quals està formada per tres arcs de ferradura. En alguns dels arcs podem apreciar fragments de la bellíssima decoració de ataurique ( arabesc ). 


Era la residència del califa al Hakán II. La casa conserva un bany de vuitanta metres quadrats. Modificacions posteriors del disseny de la ciutat palatina sembla que transformaren aquest bany d'ús personal del califa en un bany compartit per la casa de la alberca i la de Ya'far .
Per acabar el passeig virtual per Madinat al-Zahra anirem fins al majestuós Pòrtic Est, l'emblemàtica entrada a l'alcàsser.  


Situat davant de la plaça d'armes, aquest gran pòrtic que originalment tenia quinze arcs, impressiona. L'arc central és de ferradura i els altres són arcs escarsers. L'objectiu d'aquesta construcció era enlluernar als visitants. 

El pòrtic tenia unes dimensions aproximades de 111 metres de llarg, 3 metres d'ample i 9,5 metres d'alçària. Sobre els arcs hi havia un mirador de d'on el califa passava revista a les tropes. En aquesta plaça es celebraven alguns actes militars.


Després de passar pel pòrtic, els ambaixadors i convidats que rebia en audiència el califa, s'enfilaven per un carrer en rampa. La guàrdia califal s'alineava sobre els pedrissos laterals. Amb la finalitat de deixar molt clara la inaccessibilitat del califa, el carrer estava dividit en trams que es tancaven amb portes. 


S'edificà en els últims anys del califat d'Abd al-Rahmán III, o en els primers del seu fill al-Hakam II. Aviat fou modificat, tancant tres arcs de l'extrem nord ( a la dreta del pòrtic ), per fer habitacions destinades a la guàrdia. En la propera fotografia podeu veure la reconstrucció hipotètica de la part central del pòrtic. 


Abans de marxar de Madinat al-Zahra, ciutat símbol del Califat Omeia, us recomano visitar el Museu de lloc. Aquest tipus de museu es localitzen en una zona geogràfica específica o en un jaciment arqueològic, i ens ajuden a entendre la zona o el que es fa a les excavacions.


Les funcions principals del museu són: explicar, custodiar i gestionar el patrimoni cultural de Madinat al-Zahra.
Deixem la ciutat palatina per tornar a Còrdova on assaborirem la bellesa de la seva mesquita.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada