dimecres, 31 d’agost del 2016

Columnes signades...

Després de les tres entrades dedicades a la ciutat califal de Madinat al-Zahra, construïda al segle X, tornem a la capital cordovesa per gaudir de la seva impressionant mesquita començada a edificar al segle VIII. Però abans d'iniciar la visita virtual detallada, avui vull explicar-vos una curiositat sobre les seves columnes.  


L'edifici més conegut de Còrdova, que al segle XIII es convertí en Catedral, és el monument més destacat de l'art andalusí desenvolupat a Al-Àndalus i amb característiques pròpies dins de l'art de l'islam. L'any 1.984 fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Les seves dimensions són espectaculars, i passejant-hi trobes una vitrina molt misteriosa.


Aquesta colla de marques, principalment noms, buidats en argila i posteriorment positivats amb escaiola, són de picapedrers musulmans i cristians.


Aquestes "signatures" les trobem a les columnes, capitells i cimacis de les ampliacions de la mesquita dutes a terme entre els anys 961 i 965 per Al-Hakan II  i  l'any 988  per Almansor. Les marques les van buidar l'any 1.932 F. Hernández Giménez i M. Ocaña Jiménez.


Obriu molt bé els ulls per observar el bosc de vuit-centes cinquanta-sis columnes de marbre, jaspi i granit sobre les que descansen tres-cents seixanta-cinc arcs de ferradura ( inferiors ) i de mig punt ( superiors ) bicolors. Un espectacle difícil d'oblidar. Si us aclaparen tantíssimes columnes, penseu que abans de convertir-se al segle XIII en catedral cristiana el nombre de columnes era de mil tres-centes... 


La marca dels picapedrers era molt important per comprovar, quan s'acabava l'obra, la feina feta per cada mestre picapedrer. Gràcies a la marca es podia verificar el compromís dels treballadors i pagar-los.



No tots els picapedrers feien la mateixa feina. Els trencadors eren els encarregats de tallar i treure les pedres de la pedrera, els picadors treballaven la pedra basta i els picadors de fi eren els encarregats de les feines més delicades.


Normalment les marques o signatures dels picapedrers són inscripcions en forma d'inicials del picapedrer, o imatges relacionades amb la família. Per regla general aquestes marques es van deixar de fer al segle XVII. La ciència que es dedica a l'estudi dels signes gravats a la pedra és la gliptografia.


Deixem les columnes, capitells i cimacis amb "signatura", per començar properament a descobrir els secrets de la mesquita de Còrdova.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada