dimecres, 20 d’abril del 2016

Biblioteca Carles Morató, la biblioteca de la llum...

Entrant, a la dreta, l'Ester Barniol Carod directora de la biblioteca m'ensenya la sala de les Homilies d'Organyà una sala polivalent pensada per xerrades, exposicions, presentacions, conferències... equipada amb àudio i pantalla.


Deixem la sala i tornem a la zona d'acollida amb el taulell de préstec ( PB ), i des d'on podem veure un espai dedicat a la premsa diària. En aquesta planta baixa estan ubicats: el dipòsit documental, una sala de reunions i treball que es pot reservar per fer-ne ús, i el despatx de direcció.

  
Pugem a la primera planta ( P-1 ), a nivell del carrer del Castell trobem l'àrea de diaris i revistes, un espai multimèdia amb dos ordinadors i  la zona infantil pensada per nens i nenes fins als dotze anys.


L'espai on fa una colla d'anys hi havia una botiga de queviures encantadora, ara està ocupat per la zona dedicada als més petits, i pels grans finestrals es pot veure l'Ajuntament i part del carrer del Castell.


Continuem pujant fins a la planta dos ( P-2 ) on la zona del taulell informatiu està completament il·luminada per la llum del Sol que entra pels grans finestrals. En una colla d'espais, la llum natural és protagonista, per això he titulat l'entrada d'avui Biblioteca Carles Morató, la biblioteca de la llum...


A la P-2 trobem els apartats de còmic, revistes, música i cinema, i internet. Les taules estan equipades amb un sistema d'endolls en els que els usuaris poden connectar els seus portàtils.


"La Caixa" va inaugurar la biblioteca de Solsona el 22 de desembre de 1.935. Estava situada al carrer del Castell, però l'any 1.974 es traslladà al carrer de Llobera on tingué la seu fins al tancament. L'any 2.000 fou municipalitzada i curiosament ha tornat al carrer del Castell per ocupar l'antiga Casa Morató.


La biblioteca compta amb un fons de 15.000 documents, dels quals 1.100 són documents sonors i 1.400 audiovisuals. Està subscrita a cinquanta-vuit revistes i dos diaris.

  
Comencem a pujar amb l'Ester a l'última planta, la P-3 , on trobem el taulell d'informació i el fons general format pel coneixement, novel·la i col·lecció local . La llum del Sol, com podeu veure a la propera fotografia, continua acaronant bona part d'aquest espai.


L'equipament ha costat 2.905.986 euros, 2.369.277 aportats per la Generalitat en el marc del programa específic de biblioteques. El altres programes que han completat el pressupost són el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya, i el Pla de barris.


Si visiteu la biblioteca un dia assolellat gaudireu del regal lumínic que ens fa el nostre astre rei mentre llegim o treballem.


Marxem de la part encarada al carrer del Fesolet per anar a la zona del carrer del Castell. L'estructura d'aquest edifici amb una superfície útil de 1.247 metres quadrats, amb forma de lletra ela i diferents altures ha estat tot un repte arquitectònic al fer-ne la rehabilitació.


Deixant els prestatges plens de llibres i a la gent treballant a les taules de la biblioteca, arribem a un espai que comencem a intuir a la propera fotografia en la que es comencen a veure unes butaques...


Es tracta d'un espai de lectura molt especial, ja que està situat al que era l'antic menjador de la Casa Morató. Des de les finestres podeu veure l'Ajuntament i a la gent que passa pel carrer del Castell.


Aquí acabem la visita amb la que molt gentilment l'Ester Barniol Carod ens ha ensenyat els diferents espais de la biblioteca pública. Encara hi ha una planta altell on es troba l'espai de suport i l'espai de treball intern. Baixant per les escales podem veure a vista d'ocell l'espai dedicat a la premsa diària.


Ens acomiadem cordialment i aprofito per passejar una mica pel carrer del Castell. Els grans finestrals de la biblioteca ens permeten veure als més petits gaudint del plaer que ens aporten els llibres.


No puc badar, i vaig fins al Portal del Castell perquè no tanquin el taller d'escultura del carrer del Parc, on tinc una molt bona notícia per donar-vos.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Trobo molt encertat el nom de "Biblioteca de la Llum". Realment es un regal de la natura poguer treballar en un espai on els llums quasi i son per fer bonic ja que la llum del sol ens acompanya i acarona al llarg del dia fins l,hora de donar el pas a la senyora lluna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Claustre, la gent de Solsona teniu una biblioteca pública impressionant.
      Atentament.

      Elimina