dimarts, 1 de març del 2016

Marsh's Library.

Després de passejar per Irlanda del Nord, tornem a Dublín on ens esperen més biblioteques i llibreries sorprenents. El passat mes de desembre coneguérem l'antiga biblioteca del Trinity College, veure The Long Room és una sensació inoblidable per les persones que estimem els llibres. També al desembre donàrem un cop d'ull a la llibreria Stokes Books, una de les cinquanta botiguetes del mercat d'estil victorià South City Market, conegut popularment com George's Street Arcade.
Tornem doncs a gaudir de la gran estima que tenen els dublinesos pels llibres. Avui anirem fins a Saint Patrick's Cathedral.


Construïda pels normands l'any 1.191 on hi havia un antic temple del segle V, és la catedral nacional de l'església d'Irlanda de confessió anglicana. Fou reconstruïda en els primers anys del segle XIII.

   
L'escriptor satíric irlandès Jonathan Swift, fou degà de la catedral entre 1.713 i 1.745. La seva obra més coneguda és "Els Viatges de Gulliver" ( 1.726 ). Només entrar a la catedral trobareu la seva tomba i la del seu gran amor, Stella.


L'arquebisbe de Dublín, Narcissus Marsh fundà, al costat de la catedral, la Mars'h Library, que obrí les portes l'any 1.707. Fou la primera biblioteca pública d'Irlanda.


La biblioteca ocupa un edifici representatiu de l'arquitectura d'època georgiana. Es dissenyà amb la finalitat d'acollir les col·leccions de llibres de l'arquebisbe Narcissus Marsh. L'interior de la biblioteca no ha canviat en els últims tres-cents anys...  


Acull una important col·lecció de llibres europeus i manuscrits dels segles XV al XVII. Hi ha 25.000 volums i nombrosos manuscrits, el més antic dels quals, escrit en llatí, està datat aproximadament al 1.400. L'escriptor Jonathan Swift fou director de la biblioteca. 


Està prohibit fer fotografies de l'interior, per això les properes tres fotografies són de la web de la biblioteca. Els llibres estran distribuïts en dues galeries unides per una petita sala de lectura. A la Primera Galeria hi ha 10.000 llibres d'Edward Stillingfeet, un important clergue anglès de finals del segle XVII. Destaquen els llibres d'història, dret, política, estudis clàssics i ciència. L'arquebisbe Marsh comprà aquests llibres per 2.500 lliures, una fortuna per aquella època... 


Font fotografia: web Marsh's Library

Fa tres segles que els llibres de tota la biblioteca ocupen els mateixos prestatges de roure irlandès. A cada compartiment hi ha una temàtica diferent, Normalment els llibres més grans ocupen els prestatges més baixos, i els més petits estan a la part alta de la prestatgeria.


 Font fotografia: web Marsh's Library

Els llibres de l'antiga sala de lectura eren del primer vigilant de la biblioteca Elis Bouhéreau, membre de l'església reformada protestant de França. Despectivament s'anomenava als membres d'aquesta església com hugonots.
La Segona Galeria és menys impressionant que la primera, amb prestatges més petits i el sostre no és voltat. Està orientada al nord, fet que determina que sempre hi hagi uns graus menys que a la resta de la biblioteca. En aquesta galeria trobem la col·lecció personal de l'arquebisbe Marsh que era un important lingüista, per això destaquen els llibres en hebreu, àrab, arameu, siri i copte. També li interessava molt la ciència, als prestatges podem trobar la primera edició de Principia Mathematica ( 1.687 ), el famós llibre d'Isaac Newton sobre la gravetat. 


 Font fotografia: web Marsh's Library

Les gàbies del final de la Segona Galeria, que podeu veure a la fotografia anterior, són de l'últim quart del segle XVIII i s'utilitzaven quan els lectors consultaven llibres petits que es podien robar fàcilment...
Sortim de la biblioteca i passegem virtualment fins al Castell de Dublín on ens espera l'espectacular Chester Beatty Library.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada