dilluns, 4 de gener del 2016

Presentacions i estrena a Sant Llorenç... ( 1 )

El passat vint-i-vuit de setembre l'església de Sant Llorenç estava d'estrena. Aquell vespre, amb el temple de gom a gom, es presentava el llibre "L'església de Sant Llorenç de Lleida", el DVD "L'església de Sant Llorenç. Un temple que custodia la pau de Déu", i el nou enllumenat led que ens deixà a tots bocabadats. L'amfitrió i actual rector, mossèn Javier Jauset Clivillé presentà breument el llibre-guia fet per Ximo Company, Isidre Puig i Meritxell Niñá, amb la col·laboració i assessorament de mossèn Jesús Tarragona i Muray. El llibre és un company ideal per descobrir tots els secrets d'aquesta joia del patrimoni lleidatà. Amb un contingut molt entenedor, els autors aconsegueixen presentar-nos tots els racons del temple encara que no siguem uns experts en el món de la història de l'art.


Només començar el llibre, a la pàgina quatre tenim un plànol detallat de l'església i a la pàgina cinc l'index del llibre que serveix també per situar-nos al plànol. Així durant la visita podem anar a cada racó i llegir els textos que ens ajudaran a conèixer millor el temple. Hi ha una colla de fotografies que ens faciliten la localització de cada element. Vull destacar les pàgines dedicades als quatre retaules del segle XIV de pedra policromada, veritables tresors de l'escultura medieval catalana en les que s'explica detalladament cada relleu narratiu que en forma part.
El llibre us mostrarà espais molt poc coneguts per a la majoria dels lleidatans com, per exemple, la porta dels peus del temple... Inicialment era un temple romànic de nau única, l'actual nau central , acabat en un absis orientat a l'est. Als peus d'aquesta nau es conserva la porta més antiga de l'església, una autèntica desconeguda... 


Quan aneu a Sant Llorenç, penseu que és l'únic temple medieval de la ciutat de Lleida que continua fent celebracions religioses, com per exemple els casaments. Només les núvies poden entrar a l'església per la porta dels peus del temple, que és del segle XII.


Diuen que la porta duia a un espai on hi havia un antic cementiri. Actualment aquesta zona del temple està tancada amb una reixa. Per veure-la cal anar a la plaça de Sant Llorenç i a la dreta de la Portada nord, on acaba l'edifici, veureu una reixa; apropeu-vos-hi i podreu observar la misteriosa porta. Malauradament la filigrana de fusta està en un estat lamentable, encara que una part encara ens mostra la seva bellesa...


El DVD ens explica la història i les diferents parts del temple. Podem escoltar les magnífiques explicacions de mossèn Jesús Tarragona i Muray que fou rector de Sant Llorenç des de 1.982 fins a la seva jubilació i és un gran coneixedor del patrimoni cultural de la diòcesi. Es poden triar dues opcions: una presentació de deu minuts o el DVD complert de quaranta-vuit minuts.


El llibre-guia i el DVD ens conviden a emocionar-nos visitant la nostra joia de l'arquitectura romànica i gòtica, però fins ara a l'interior del temple hi havia poca llum i molts detalls passaven desapercebuts. La nova il·luminació led permet gaudir fins a l'últim detall.

 
Alguns d'aquests detalls us els presentaré a la propera entrada dedicada a les Presentacions i estrena a Sant Llorenç... 
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada