dimarts, 12 de gener del 2016

Al nou barri de Belfast ( 1 ).

Avui us convido a passejar per Béal Feriste ( Belfast ), la segona ciutat més gran d'Irlanda i la més habitada d'Irlanda del Nord, regió administrativa del Regne Unit, situada al nord-est d'Irlanda. Béal Feriste, el seu nom en gaèlic, fa referència a la desembocadura  del riu Fearsaid. La ciutat es va començar a construir a la riba d'aquest riu. 
El conflicte nord-irlandès, conegut com The Troubles ( Els Trastorns ), fou un període de violència que a la segona meitat del segle XX deixà la ciutat dividida, fins i tot amb murs, en barris republicans ( catòlics )  i lleialistes ( protestants ). El 10 d'abril del 1.998 els governs irlandès, britànic i diferents partits polítics signaren l'Accord de Divendres Sant, amb l'objectiu de posar fi al conflicte armat.
Començarem la visita virtual per l'Ajuntament, edifici d'estil barroc eduardià amb una cúpula  de 53 metres d'alçària, situat a Donegall Square, la gran plaça del centre de la ciutat.


L'estàtua de la Reina Victòria contempla majestuosament la plaça i recorda qui mana a Irlanda del Nord. Als seus peus tres figures de bronze; les dels costats representen la indústria tèxtil i naval, i la del darrere l'educació.
Però deixem l'Ajuntament i enfilem  Donegall Place, el carrer que sembla observar l'estàtua de la Reina Victòria. La reina i els passejants podem veure a la dreta del carrer vuit grans fanals que pesen cadascun tres tones i mitja i fan 16,2 metres d'alçària. Cada fanal porta el nom dels grans transatlàntics que es van construir a les drassanes de la ciutat: Titanic, Olímpic, Oceànica, Britànica, Laurentic, Celtic, Nòmades i Transit.

     
Molt a prop de Donegall Square, a Great Victoria Street, hi ha dos edificis, un davant l'altre, essencials per conèixer Belfast: The Crown la joia dels pubs de la ciutat, i la Gran Opera House
Construït l'any 1.826 amb el nom de Railway Tavern, al 1.888 es convertí en el Crown Liquor Saloon una joia d'estil victorià. Michael Flanagan era el propietari i el seu fill Patrick, estudiant d'arquitectura i gran viatger, el volgué renovar quan va succeir al seu pare en la direcció del pub l'any 1.888. La dona d'en Patrick  protestant i absolutament fidel a la Corona Britànica volia que el pub es rebategés amb el nom de The Crown.  Patrick, catòlic i totalment contrari a la dominació britànica d'Irlanda, acceptà a contracor la proposta de la seva dona. Però el mosaic que reprodueix la corona el posà al terra, just a l'entrada del pub, per això cada dia milers de peus la trepitgen! Si voleu veure tots els detalls d'aquest pub cliqueu el proper enllaç: The Crown.


A l'altra banda del carrer hi ha l'edifici del Gran Opera House obra de Frank Matcham, inaugurat el 23 de desembre del 1.895. L'any 1.904 es canvià el nom per Palau de Varietats, però al 1.909 recuperà el nom original. Es considera el millor exemple al Regne Unit d'estil oriental aplicat a l'arquitectura de teatres.


A la dreta de l'òpera agafarem Grosvenor Road per anar a Falls Road, epicentre del barri catòlic, on els impressionants murals ens recorden el conflicte viscut entre catòlics i protestants. Al barri protestant també hi ha murals, evidentment de signe contrari. Els murs de Belfast, coneguts com els murs de la Pau, es van construir l'any 1.969 per segregar catòlics i protestants. Tenen vint quilòmetres de llarg i en alguns llocs l'alçària supera els set metres...


Abans d'anar al port ens aturem a The Queen's University of Belfast, fundada l'any 1.849. Forma part del Runel Group, l'associació de les vint universitats més importants en investigació del Regne Unit. L'edifici central, que veieu a la propera fotografia, és obra de l'arquitecte Charles Lanyon. El disseny de la torre central s'inspira clarament en la del Magdalen College d'Oxford.


Anem al port de Belfast, essencial per Irlanda del Nord ja que és el responsable del 67% del seu comerç marítim, i gairebé del 25% del de tota l'illa d'Irlanda.


Les grans grues d'Harland and Wolff ( H & W ) ens recorden que estem en una drassana de fama mundial on, entre altres, es construí el famós transatlàntic RMS Titanic.


A la propera fotografia de Wikimedia Commons podeu veure el Titanic sortint del port de Southampton el dia 10 d'abril del 1.912. Quatre dies després, el 14 d'abril a les 23:40 col·lisionà amb un iceberg...


Font fotografia: Wikimedia Commons.

Ja sé que podeu preguntar-me el per què del títol de l'entrada d'avui. Teniu raó, us he ensenyat llocs imprescindibles de Belfast, però no he parlat encara del nou barri de la ciutat. A la propera entrada dedicada a la capital d'Irlanda del Nord tornarem al port on acabem avui la descoberta, perquè és aquí on hi ha aquest nou barri, el Titanic Quarter, emblema de la nova Belfast.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada