dilluns, 7 de desembre del 2015

El taller de l'impressor Fadrique de Basilea.

A finals d'agost del 2.012 l'entrada "Sorpresa a la Catedral" ens convidava a visitar el Museo del libro Fadrique de Basilea, a cinc minuts caminant de la magnífica catedral de Burgos. A tocar de la Plaza Mayor, a la Travesía del Mercado, ens esperava l'edifici rehabilitat de quatre plantes que permet fer un recorregut cronològic per la història del llibre. 


Però el museu el visitàrem detalladament mitjançant les sis entrades que recorrien les quatre plantes. Avui tornarem a la catedral, concretament a la Plaza de Santa María, per veure la casa on hi havia els tallers de l'impressor Fadrique de Basilea i del seu deixeble Juan de Burgos. Abans de començar a pujar les escales del carrer Santa María, és imprescindible donar un cop d'ull a la catedral...


Una placa de rajola ens parla de la Plaza de Santa María i diu: " Recibe el nombre de la titular del templo catedralicio y de la fuente que preside la plaza. Las escaleras que conducen a la Calle de Ferrán González se conocían en el pasado como Subida al Azogue. En esta subida se conservan algunas  construcciones de los siglos XV y XVI, entre las que sobresale una en la que tuvo asiento el taller del impresor Fadrique de Basilea".


Al número 8 del carrer Santa María trobem una d'aquestes cases que ja porten mig mil·lenni aixecades. Actualment als baixos hi ha el Restaurante Mesón del Cid, però segles abans hi treballaven els impressors més importants de Burgos.


A la cantonada un senzill escrit recorda als qui ocuparen aquest edifici fa cinc segles. " En esta casa estuvieron los Talleres de Fadrique de Basilea y Juan de Burgos impresores. De aquí salió la primera edición de La Celestina".




Fadrique de Basilea ( 1.484 - 1.517 ), conegut com Fadrique Alemán, fou l'impressor més important de la ciutat de Burgos al segle XV. S'instal·là a la Subida del Azogue , actual carrer de Santa María, molt a prop de l'església de San Nicolás. Aquestes velles cases properes a la catedral  propietat del Cabildo en coneixien com " La emplenta". En elles vivien els primers impressors i llibreters de Burgos. 
Encara no sabem amb seguretat el veritable nom del famós impressor. Molts investigadors diuen que era Fiedrich Biel, que al 1.472 ja imprimia a la ciutat suïssa de Basilea.  L'any 1.482 tenim la primera noticia d'un impressor a Burgos anomenat El Alemán, però que ell demanava que li diguessin maestro Fadrique...
Acabo de pujar les escales que em porten al carrer de Ferrán González just davant de l'església de San Nicolás. En aquest punt puc fer la fotografia següent on podeu veure tota la casa on hi havia el taller.


Aquesta primera cita de Fadrique de Basilea del 1.482 és un document en el que es descriu un encàrrec del Cabildo de la Catedral per imprimir dos mil exemplars d'un full que possiblement es referia a indulgències. No es conserva cap d'aquest fulls, però si d'una impressió una mica posterior, una gramàtica d'Andrés Gutiérrez Cerezo de la que es van imprimir quatre-cents exemplars. L'impressor cobrà per aquesta feina 74.400 maravedíes. Fadrique treballà d'impressor a Burgos durant 30 anys, temps en el que edità 91 llibres.
La imatge que ens regala la catedral vista des de l'església de San Nicolás, una de les més antigues de Burgos ja citada l'any 1.163 a la Bula de Alejandro III, és d'una gran bellesa. 


L'any 1.499 es va imprimir en aquest taller  la primera edició de La Celestina, nom amb el que s'ha popularitzat la Comedia de Calisto y Melibea. A partir de l'edició feta a Sevilla l'any 1.502, hi ha un canvi en d'estructura i nom del llibre que apareix amb el títol de Tragicomedia de Calisto y Melibea. A la propera imatge de Wikimedia Commons podeu veure un full d'aquesta primera edició de la Comedia de Calisto y Melibea atribuïda a Fernando de Rojas.


El llibre acaba amb aquesta addenda, nota o conjunt de notes addicionals a la fi d'un escrit o d'un llibre:
 " Fue impresa en la muy noble y muy leal ciudad de Burgoa por Fadrique de Basilea Alemán a quince días del mes de octubre anno del nascimiento de nuestro salvador ihesu christo de mill quatrocientos e noventa annos...".
Fadrique de Basilea a la ciutat de Burgos i Enric Botel a Lleida dos genis en l'art d'imprimir. Recordeu que Enric Botel originari de Saxònia, era un dels impressors alemanys que van introduir la impremta de tipus mòbil a la Península Ibèrica.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada