divendres, 24 de juliol del 2015

Un metge petit burgès amb calvície prematura i que escriu versos.

El barceloní Joan Sales i Vallés és conegut per la seva novel·la Incerta glòria, publicada l'any 1.956 i ampliada en edicions posteriors fins al 1.971. Es considera un dels retrats més fidels del que succeí en el bàndol republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola. L'autor denuncia per igual les salvatjades de feixistes i anarquistes.
Joan Sales va ser un dels primers oficials sortits de l'Escola de Guerra de la Generalitat, on va anar il·lusionat a formar-se militarment perquè tenia molt clar el que suposaria per Catalunya perdre la guerra. La primera i segona part de la novel:la és epistolar, tot ens ho expliquen les cartes escrites pels protagonistes...


Avui vull recomanar-vos un llibre poc conegut de Joan Sales en el que les cartes també són les protagonistes. Cartes que parlen de política, poesia, amistat, amor.... " Cartes a Màrius Torres" de Club Editor, concretament la tercera edició del 2.014, augmentada amb cartes inèdites a Mercè Figueres. El llibre és una recopilació de la correspondència de Joan Sales amb Mercè Figueres i Màrius Torres; els seus bons amics ingressats al sanatori de Puig d'Olena..


Llegint les cartes viureu de primera mà la convulsa situació del país des de 1.936 al 1.941; la Guerra Civil i l'exili dels vençuts. També podreu llegir les correccions, proposades per Joan Sales, a alguns poemes de Màrius Torres. Aquesta relació epistolar s'acabà amb la mort del poeta lleidatà.
En una de les cartes Màrius Torres es descriu com " un metge petit burgès amb calvície prematura que escriu versos"
Si hi ha comentaris que fan somriure, altres conviden a la reflexió. Joan Sales és molt crític amb la mala organització militar dels republicans en alguns dels seus destins al front de guerra, i que feien inevitable la derrota militar. A la pàgina 482 ens explica que el coronel P.F traginava un carretó pels carrers de Tolosa quan un conegut que passava li digué: " Vosté, tot un coronel, fent de manobre!". La resposta del coronel és demolidora: " Pago per tants manobres que feien de coronel".
Submergiu-vos en la història, llegint  aquestes cartes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada