dijous, 18 de juny del 2015

Sota la plaça.

Com vam descobrir a l'entrada "El Pilar del General", la nostra ciutat va transformar-se profundament de la mà del qui fou nomenat corregidor de Lleida l'any 1.786, Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos. Per descobrir una de les seves grans obres ens vam quedar a la cantonada dels carrer de l'Assalt amb el carrer de Múrcia, preparats per entrar al Dipòsit del Pla de l'Aigua. Som-hi doncs.
Abans de conèixer la joia que tenim sota la plaça del Dipòsit, en una petita sala podem veure un vídeo que ens explicarà el canvi que suposà aquesta obra per la ciutat. Entrar al gran espai del dipòsit de l'aigua us deixarà bocabadats. Agafeu-vos a la barana i comencem l'aventura.


Des dels primers gaons de l'escala, mireu a la dreta i veureu una finestreta rectangular de petites dimensions, és el sobreeixidor, que servia per treure l'aigua en cas de que pugés massa el nivell. Quan el dipòsit estava ple estava ple, arribava als vuit  metres d'alçada. Encara podeu veure la marca a la paret.


El dipòsit, edificat al segle XVIII, està cobert amb sis voltes de canó rebaixat que descansen sobre vint-i-cinc pilars fets amb carreus de pedra. Les dimensions són importants; té més de mil metres quadrats de superfície i la seva capacitat és de prop de nou milions de litres d'aigua.


Al començar el descens, un cop localitzat el sobreeixidor, mireu a la vostra esquerra i veureu la gàrgola per la que entrava l'aigua provinent del canal de Pinyana. Ara que ja coneixeu el sobreeixidor i la gàrgola, dos elements molt importants del dipòsit de l'aigua, baixem les escales per passejar i descobrir tots els racons.


La construcció es va iniciar l'any 1.784 i s'allargà vuit anys. L'objectiu principal era proporcionar mesures sanitàries als habitants de Lleida. Una vegada l'any el dipòsit es buidava i retiraven tot el fang acumulat. Com que les galledes plenes de fang pesaven molt, les treien del dipòsit amb un sistema de politges que les pujaven fins a la plaça del Dipòsit. Si mireu atentament la propera fotografia veureu les trapes quadrades que hi ha a les voltes, per on es retirava el fang.


Per millorar la qualitat de l'aigua es va construir un respirador que descobrireu a l'última volta. Si us fixeu bé, podreu veure llum natural, ja que comunica amb l'exterior per la font que hi ha al centre de la plaça del Dipòsit. Pel tub circular atrotinat que us mostra la propera fotografia, sortia l'aigua cap a les fonts públiques que es varen construir amb la finalitat d'abastir d'aigua potable als ciutadans de Lleida.


Molts lleidatans ens vam sorprendre als anys 90 de segle passat quan als diaris i la televisió, un grup de submarinistes del Centre Excursionista de Lleida ens ensenyarem el dipòsit ple d'aigua. En el proper vídeo podeu recordar els reportatges de TVE i TV3 amb els que molta gent va conèixer l'existència la joia que tenim sota la plaça del Dipòsit.
A la propera entrada dedicada a l'obra que canvià Lleida de la mà del Marqués de Blondel, visitarem virtualment les fonts monumentals que distribuïen l'aigua potable; algunes de les quals encara estan al centre històric de la ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada