dissabte, 11 d’abril del 2015

Els retaules de Sant Llorenç ( 3 ).

L'any 1.149 els comptats d'Urgell i de Barcelona conqueriren Lleida. Sorgí en aquell moment l' Escola de Lleida, un grup d'artesans que treballaren decorant construccions cristianes. Els quatre retaules amb escultures i relleus en pedra policromada de l'església de Sant Llorenç són obra d'aquesta escola. Ja hem vist al blog els dos de Bartomeu Robió dedicats a Sant Llorenç i Santa Llúcia. Avui donarem un cop d'ull al de Santa Úrsula dels segon terç del segle XIV i atribuïble a Jaume Cascalls.


Jaume Cascalls, escultor nascut a Berga i format a Itàlia en pintura i escultura, treballà bona part de la seva vida en els sepulcres del panteó reial del Monestir de Poblet. L'any 1.360 fou nomenat mestre d'obres de la Seu Vella, la Porta dels Apòstols és una de les seves obres. És un representant destacat de l'escultura gòtica catalana, un expert en relleus narratius com el del retaule que ens ocupa.


El retaule té vuit compartiments que expliquen detalladament la llegenda de Santa Úrsula que , per voluntat del seu pare el rei Donatu de Dummònia, al sud-oest d'Anglaterra, va ser promesa amb el príncep pagà Conan Meriadoc d' Armòrica ( Bretanya). A la propera fotografia podeu veure dues escenes del seu viatge en vaixell i del somni on l'àngel,que apareix a l'escena de l'esquerra, li explica que serà martiritzada.  


A l'escena de l'esquerra de la fotografia següent podeu veure el baptisme del seu promès. Santa Úrsula i el seu seguici de noies verges van ser fetes presoneres i executades, majoritàriament per decapitació. A la santa la van matar amb una fletxa.


La vuitena escena del retaule, l'última, és molt curiosa. Úrsula i les seves companyes de martiri agafen l'ànima d'un monjo que acaba de morir. L'ànima és el nen petit que la santa abraça.


A la franja horitzontal inferior del retaule que s'anomena banc, bancal o predel·la, trobem deu figures femenines que representen a les deu verges màrtirs que acompanyaven a Santa Úrsula. Si sumem a la santa les deu acompanyants el resultat és 11M verges, que vol dir 11M(àrtirs) i no 11M(il) com expliquen a la llegenda. Són: Úrsula, Sencia, Gregoria, Pinnosa, Martha, Saula, Brítula, Saturnina, Rabacia, Saturia i Paladia. Totes, la santa també, porten una fulla de palma que simbolitza la victòria sobre el món i la carn pel martiri.


Per acabar la visita virtual als retaules de l'església de Sant Llorenç ens falta descobrir el de Sant Pere, potser els menys conegut i vist, per la seva ubicació.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada