dimecres, 15 d’abril del 2015

Els poemes del Karmelo...

Vivim en una petita ciutat en la que encara és possible entrar en alguns establiments dedicats a la cultura, com llibreries o sales de cinema en els que, com que saben el que t'agrada, et recomanen llibres o pel·lícules. Estava remenant en el raconet dedicat a la poesia de la llibreria Caselles quan un llibre de l'editorial Renacimiento em va cridar, poderosament, l'atenció. No coneixia a l'autor, però la Montse B., ànima de la llibreria, va recomanar-me entusiàsticament la descoberta de Karmelo C. Iribarren. Una recomanació perfecta, el llibre publicat l'abril del 2.012, edició ampliada i revisada de la primera edició del 2.005 " Seguro que esta historia te suena" Poesía completa ( 1.985 - 2.012 ), m'ha semblat una petita joia.


En aquesta nova edició de la seva poesia completa trobem els poemaris: La condición urbana, Serie B, Desde el fondo de la barra, La frontera y otros poemas, Ola de frio, Atravesando la noche, Otra ciudad,otra vida i una secció amb trenta poemes més titulada Inéditos y otros poemas. Nascut a Donostia al setembre del 1.959 el poeta basc fa uns poemes contundents... que hi farem, la vida és dura. Karmelo no ha anat a la Universitat ni forma part de cap cercle literari. Ha treballat de venedor, paleta, enquestador i durant més de vint anys de cambrer. No tenir formació acadèmica no implica en absolut no ser un gran poeta. Molt aviat va començar a devorar novel·les d'aventures i la passió per llegir no s'ha aturat.

 
Font fotografia: Wikipedia. Cordwainer

L'any 1.993 El Ateneo Obrero de Gijon inclou la seva plaquette  "Bares y noches" en la col·lecció "Máquina de Sueños" dedicada a difondre l'obra d'autors poc coneguts. Una plaquette és una petita publicació per divulgar obres literàries de poca extensió. Aquest fet animà a Karmelo a enviar l'original del seu primer llibre, " La condición urbana" a l'editor i també poeta Abelardo Linares. L'any 1.995 Renacimiento publicà el llibre i , des de llavors, l'editorial sevillana és la seva casa editora habitual.
Alguns crítics el situen en el realisme brut, però Luis Antonio de Villena diu que les seves obres estan més a prop del minimalisme i realisme net. Altres crítics diuen que és un clar representant de la poesia de la experiència. Sigui quina sigui la seva "classificació" no deixeu de llegir-lo.
El poeta donostiarra afirma sentir-se molt proper a la prosa de Pío Baroja, Josep Pla, Bukowski i Carver; i a la poesia de Jaime Gil de Biedma, Ángel González, Luis Alberto de Cuenca,... 
Un tastet, a la pàgina 47 el poema que dóna nom al llibre:

SEGURO QUE ESTA HISTORIA TE SUENA

Al fondo de la barra
una mujer; una
mujer en principio
como tantas: que fuma,
bebe, ríe, charla, y se echa
la melena para atrás;
ya digo, como tantas.

Hasta que su
mirada se cruza acaso
con la tuya
- o a ti te lo parece-,
y por un breve
instante
el tiempo se detiene,
y esa mujer es única,
y todo cambia,
y todo puede pasar.

Todo.

También
- como sucede
casi siempre - ,
que no pase
absolutamente nada.

La descoberta de Karmelo C. Iribarren no us deixarà indiferents...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada