dissabte, 14 de març del 2015

Hallgrímskirkja.

Recordeu que en la nostra passejada pel Port Vell de Reykjavík visitàrem virtualment Harpa la seu permanent de l'Orquestra Sinfònica i de l'Òpera d'Islàndia. Vaig comentar-vos que a l'espectacular església d'Hallgrímskirkja que es veia darrere li dedicaria una propera entrada. Aquest impressionant edifici de formigó ens assenyala  Reykjavík, perquè es pot veure des de vint quilòmetres de distància... A la propera fotografia feta als jardins de la casa del President del Govern islandès, sobresurt en la llunyania. 

  
Quan arribes a la capital d'Islàndia és gairebé impossible no veure Hallgrímskirkja. Al perfil de la ciutat hi té un paper protagonista arribis per carretera o per mar. Des del mirador de l'edifici Perlan, també és molt evident la seva presència...


Enfilant el cèntric i comercial carrer  Skólavörðustígur sorprèn com acarona el cel l'imponent campanar d'aquesta església luterana. Molta gent pensa que és la catedral de la capital islandesa, però només és una església. El campanar de 74,5 metres fa que sigui d'edifici més alt del país. El nom Hallgrímskirkja fa referència al poeta islandès Hallgrímur Pétursson.


Davant de l'església, presidint la plaça, una gran estàtua de Leif Eriksson ( 970 - 1.020 ), explorador víking considerat un dels primers europeus que arribà a Amèrica del Nord, ens dóna la benvinguda.

L'arquitecte Guðjón Samúelsson es va inspirar en els fluxos de lava basàltica característics del paisatge d'Islàndia per dissenyar la façana. Les columnes de basalt que miren al mar en moltes platges islandeses es transformen de la mà d'en Guðjón en columnes de formigó...


L'interior és de tres naus, molt sobri i amb pocs ornaments. Si teniu sort podreu veure com assaja l'organista per algun dels molts concerts que s'hi programen.


El gran orgue és obra de l'alemany Johannes Klais de Bonn . En el proper vídeo podeu veure un instant d'aquest assaig i la gran sobrietat que caracteritza l'interior d'aquest gran edifici de formigó.


Hallgrímskirkja fou encarregada l'any 1.937, però les obres no van començar fins al 1.945. Després de trenta-vuit anys, al 1.986 estava acabada. 


L'ascensor de pagament que trobareu en entrar a l'església permet enfilar-se al campanar. Al pujar el petit tram d'escales final que porten al mirador, descobrim uns sorprenents vitralls molt islandesos...


Gaudir de Reykjavík des del mirador, és impressionant. A la propera fotografia podeu veure el carrer Skólavörðustígur, un dels més importants de la capital islandesa ple de cafès i botigues. A la dreta, l'edifici negre és Harpa.


La situació d' Hallgrímskirkja , en una zona elevada del centre de la ciutat, ens permet veure tot Reykjavík per les diferents finestres del mirador. Les casetes del centre ens conviden a passejar per aquests carrers quan baixem...


Al marxar, quan sortiu a la plaça no us descuideu de dir adéu a l'estàtua del víking Leif Eriksson, no oblideu que era fill d'Eric el Roig... La gran estàtua, obra de l'escultor Alexander Stirling Calder, va ser un regal que l'any 1.930 els Estats Units van fer al poble islandès per commemorar el mil·lenni d' Alþing el primer parlament del món.
Atentament.
Senyor i    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada