dimecres, 18 de març del 2015

En las campas de Lamiako.

Lamiako és un barri del municipi de Leioa molt proper a la capital de Bizkaia. L'origen de la paraula cal buscar-lo a la mitologia basca. Lamiako vol dir lloc de lamias, belles dones amb melena rosa i peus d'ànec que fan actes de bruixeria amb el diable. Els anglesos van descobrir els camps de Lamiako des dels vaixells. En aquests camps, que allà anomenen campas, es van celebrar a finals del segle XIX els primers partits de futbol entre bilbaïns i britànics. Era el preludi del naixement d'un altre mite basc: l'Athletic Club.


L'Athletic Club, amb samarreta blanca quan es va fundar l'any 1.898, de blanc i blau després i finalment de blanc i vermell des de 1.912, començà la seva història a  las campas de Lamiako. L'any 1.894 un aficionat local reptà a la colònia  anglesa. El partit es disputà el 3 de maig del 1.894 i els de Bilbao van perdre per 0 a 6. Malgrat la derrota, la gent s'entusiasmà amb el nou esport. El petit camp que veieu a la propera fotografia recorda els inicis d'aquest equip.


Las campas de Lamiako, que des del 1.887 funcionaven com hipòdrom, van ser el bressol d'un equip molt especial. El futbol va arribar de la mà dels anglesos que anaven a treballar al País Basc i, sobre tot, dels fills de la burgesia bilbaïna que havien estudiat a col·legis catòlics d'Escòcia i Anglaterra. El jovent va aficionar-se ràpidament al nou esport, sovint jugaven als camps mentre la gent mirava molt sorpresa aquest estrany espectacle...


Com recorda el text escrit a la paret d'aquest petit camp de futbol: " Un extraño espectáculo en donde varios jugadores corrían con un pelotón al que pegaban con los pies".
Lamiako va ser el primer camp de l'Athletic Club. Del 1.902 al 1.910 van jugar 58 partits dels que en van guanyar 41. Per Lamiako van passar els equips donostiarres, el Barça i el Madrid.


Jugant a las campas de Lamiako. Font fotografia Zuri Gorri 100% Athletic Club

A poc a poc el futbol es transformà en un esport de masses. Els espectadors arribaven en tren des de Bilbao i com que a Lamiako no hi havia estació ni baixador, el tren disminuïa la velocitat per permetre que públic i jugadors baixessin. L'any 1.903 al partit entre l'Athletic i el Burdigala de Bordeus, hi van assistir 10.000 espectadors. De Lamiako es van traslladar a Jolaseta ( Getxo) i al 1.913 a San Mamés.
L'Athletic, un club, una filosofia i una afició molt especial.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada