dissabte, 17 de gener del 2015

Pugem a la torre.

El novembre passat visitàvem virtualment l' Euskadiko Biodibertsitate Zentroa al barri de San Bartolomé a Busturiko ( Bizkaia ). El Centre de Biodiversitat d'Euskadi permet descobrir Urdaibai, l'estuari millor conservat de la costa basca i única Reserva de la Biosfera del País Basc. Al final de l'entrada us proposava pujar a la Torre de Maradiaga. Som-hi.


A la pàgina web de l'Ajuntament he trobat la fotografia anterior en la que podeu veure la torre fa una colla d'anys. Aquesta torre que dominava el camí reial de Guernika a Bermeo és un valuosíssim exponent de l'arquitectura militar baixmedieval de Bizkaia.
Quan deixem l'exposició permanent i anem cap a la torre, un dels plafons ens la mostra abans i després de la rehabilitació.


L'espai amb l'ascensor de vidre és impactant i els potents murs de la torre de plata quadrada, amb un gruix d'un metre i trenta centímetres, ens deixen clar que estem en una fortalesa.


La torre va ser construïda en els segles XIV i XV, probablement en el context de les guerres de bàndols ( Leinu gerrak ) que es van produir al País Basc a finals de l'Edat Mitjana. Lópe Garcia de Salazar en les seves" Bienandanzas e Fortunas" diu que el solar de Maradiaga es traslladà en el segle XV des d' Ugarte a Busturiko, quan els gamboins ( partidaris del llinatge guipuscoà de Gamboa) van cremar la casa-torre que el llinatge tenia a Ugarte .
Sortim de l'ascensor i trobem un magnífic mirador de fusta i vidre amb l'estuari d'Urdaibai davant nostre i unes vistes impressionants d'aquestes terres biscaïnes.


La restauració integral de la torre per poder acollir l'Euskadiko Biodiversitate Zentroa, implicà la substitució d'alguns elements constructius per transformar un espai gairebé enrunat en una edificació preparada per acollir als visitants d'aquesta Reserva de la Biosfera.
En aquest territori hi havia monestirs o esglésies pròpies, com el de Santa María de Axpe, coneguda mitjançant els textos de l'època i per la feina dels arqueòlegs. 
Al mirador actual de la torre trobareu una sèrie d'ulleres de llarga vista que us permetran observar detalladament l'estuari.


Al segle XVI la torre va ser remodelada, i al XVIII li van adossar un palau amb funció de residència per als seus propietaris. L'última actuació va ser afegir noves construccions perquè els arrendataris de les terres tinguessin una habitació.
La torre del rellotge, al costat de la torre de Maradiaga, és d'estil neoclàssic. És tronco-piramidal i sembla un far. Juan José de Amunátegui donà la torre del rellotge l'any 1.852 al poble de Busturiko. L'any 1.890 mitjançant una Real Orden, l'alcalde va cedir la Torre del Rellotge, el terreny i el camí d'accés a la Comunidad del Sagrado Corazón de Jesús per a fer-hi un convent amb funcions d'escola.
Veure la campana que corona la torre del rellotge i els masos ( caserios ) propers, des de el mirador és impressionant.


La torre de Maradiaga tenia deu obertures i vuit sageteres, obertures molt estretes al mur per poder tirar sagetes a cobert dels enemics. No oblideu que és una edifici d'arquitectura militar.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada