dimarts, 23 de desembre del 2014

Al cor de Reykjavík.

Passejar per la capital d'Islàndia és una experiència difícil d'oblidar. Ràpidament et queda molt clar que no hi ha edificis antics i és que aquesta immensa illa d'origen volcànic ha perdut molta part del seu patrimoni històric amb les repetides erupcions. Però a la cantonada dels carrers Aðalstrætis i Túngötu, al centre de la ciutat, un edifici de nova planta amaga un gran tresor... 


Al soterrani de la caseta que veieu a la fotografia hi ha les restes d'una casa de camp comunal de l'època vikinga datada entre els anys 869 i el 873; per això el museu té el nom de Reykjavík 871±2. El museu està centrat en aquest assentament humà del segle IX, el més antic d'Islàndia. Han passat més de mil anys des de que els antics pobladors de la badia fumejant , que seria la traducció de l'islandès de la paraula Reykjavík, van fer aquesta casa que els visitants actuals descobreixen utilitzant recursos tecnològics sorprenents. Amb la màgia del segle XXI, es torna a encendre el foc a la llar, o els víkings apareixen per demostrar-nos com era la seva vida quotidiana: caçant, conreant, avarant un vaixell, enterrant als seus morts,...


La suma d'arqueologia, imaginació i tecnologia multimèdia ens permet viatjar ràpidament un mil·lenni enrere i veure com vivien els víkings. L'any 2.001 un grup d'arqueòlegs van excavar aquesta casa comunal, la sorprenent museïtzació de la qual ha estat guardonada. Remenar pels 85 metres quadrats d'aquesta casa mil·lenària és un viatge fascinant per la història d'Islàndia. Des del carrer podeu veure part d'aquestes restes a través d'una estructura de vidre.

  
Polsar un botó i fer aparèixer els antics habitants de la casa, o resseguir un camí circular amb el dit per veure com es va construir la casa és possible a Reykjavík 871±2. Al proper vídeo podeu donar un cop d'ull al museu soterrani.

Reykjavik 871 +/-2 The Settlement Exhibition from Gagarin Interactive on Vimeo.

Els plafons informatius del carrer Aðalstræti, recorden als passejants que sota els seus peus hi ha un Landnám ( assentament ) víking; una joia per aquest país que ha perdut la majoria de les seves restes antigues.



La zona està plena de cafès, mercadets, concerts... Cal guardar una mica de temps per visitar Reykjavík 871±2.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada