diumenge, 9 de novembre del 2014

Un cop d'ull a la Biblioteca Foral de Bizkaia.

L'agost del 2.010 a l'entrada "De societat cultural i recreativa a biblioteca" vam visitar virtualment la Biblioteca Municipal de Bidebarrieta, al cor del Casco Viejo. Avui passejarem per l'Eixample de Bilbao, projecte aprovat pel Ministerio de Fomento l'any 1.876 que va permetre, com en altres grans ciutats, una nova disposició urbana. Caminant per Diputazio kalea, una gran estructura de vidre ens crida poderosament l'atenció. És un dels tres volums que formen la Biblioteca Foral de Bizkaia.


L'edifici de la Nova Biblioteca Foral de Bizkaia ocupa una illa completa de l'eixample bilbaí. El conjunt està format per l'antic Palau del 1.929 i dues noves construccions adossades. A l'edifici antic, totalment reformat, hi ha les sales de lectura i investigació. El segon volum, de nova construcció, és una gran estructura de pedra rugosa de gran format on trobem les funcions administratives i tècniques de la biblioteca.


Al tercer volum, de gran impacte visual, el material protagonista és el vidre. Des del carrer es poden veure milers de llibres. Un deambulatori perimetral permet accedir a qualsevol racó. Als vidres es poden llegir textos serigrafiats, de diferents cultures i en 200 idiomes. Segons l'hora del dia, la llum fa que els protagonistes siguin els llibres o les serigrafies de les grans vidrieres.


Aquest projecte d'ampliació és del 2.003 i el van dirigir els arquitectes d'IMB. A la biblioteca hi ha uns 300.000 volums dels quals destaquen 41 incunables i 624 manuscrits. Recordeu que un incunable és una obra impresa des de l'aparició de la impremta ( mitjans del segle XV) fins a l'any 1.500.


Don Fidel de Sagarminaga. Font fotografia: Euskomedia fundazioa.

L'origen el trobem en la biblioteca personal de don Fidel de Sagarminaga, polític, escriptor i propietari d'una biblioteca de gairebé 12.000 volums, amb obres històriques, literàries, de temàtica basca, estrangeres,... Després de la seva mort l'any 1.894, els hereus van oferir la magnífica biblioteca al president de la Diputació de Bizkaia. L'any 1.921 la Diputació va aprovar un projecte per transformar l'edifici on estava ubicada , en biblioteca, arxiu i impremta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada