dissabte, 1 de novembre del 2014

Nyaba i Pieter.

L'entrada Peixos i formigues ens descobria el festival de fotografia Getxophoto i ens presentava una de les dues propostes del mercat d'Algorta, concretament la de l'interior, protagonitzada pel fotògraf cambodjà Mak Remissa. Avui em centraré en dos fotògrafs africans: Nyaba Léon Ouedraogo que es podia veure a l'exterior del mercat i a Pieter Hugo que presentava la seva obra als balcons de la Biblioteca Municipal a la Plaça San Nikolas.
Sortim del mercat a la façana del carrer Torrene hi havia les fotografies d'en Nyaba, nascut a Burkina Faso l'anty 1.978. A la propera fotografia el podeu veure explicant la seva obra al costat de Christian Caujolle, el comissari actual de Getxophoto. En Christian va ser editor de Libération, fundador de l'Agència VU, comissari de la Foto Biennale de Rotterdam, de PhotoEspaña, membre del jurat de World Press Photo,...


Amb la sèrie The Hell of Copper ( L'infern de coure ), Nyaba ens mostra l'immens abocador d'Agbogbloshie Market, de 10 quilòmetres d'extensió, ple de residus electrònics procedents d'Europa i dels Estats Units. Les nostres escombraries electròniques poden acabar a Ghana..


De sol a sol molts ghanesos que tenen entre 10 i 25 anys es passen tota la setmana desmuntant els vells ordinadors i cremant els components per recuperar el coure. L' ONU afirma que cada any generem 50 milions de tones de residus elèctrics i electrònics, que enviem als països pobres. També hi ha cementiris d'ordinadors a Nigèria, Vietnam, Índia,  Xina i Filipines.
Aquests joves estan permanentment exposats a l'acció del plom, mercuri, cadmi i vapors de PVC.


Nyaba Léon Ouedrago ens mostra una sèrie que podem situar entre el fotoperiodisme i la fotografia documental. L'any 2.011 va guanyar l'Union Européenne Prize i el Foundation Blachère Prize. Viu i treballa entre París i l'est d'Àfrica.
Si la primera proposta d'avui es genera ràbia, la segona de Pieter Hugo destil·la por.Les vuit fotografies exposades als balcons de la Biblioteca Municipal a la Plaça San Nikolas, són d'una bellesa terrorífica.

   
Pieter Hugo va néixer a Johannesburg, Sud-àfrica. Viu i treballa a Ciutat del Cap. Ha exposat a La Haya, Lausana, Budapest, Estocolm, Roma, San Francisco, Marsella,...


La sèrie The Hyena & Oter Men ( La hiena i altres homes), ens presenta una relació primitiva entre l'home i l'animal. Pieter es va trobar en un suburbi de Lagos amb un grup d'homes acompanyats per una nena i els seus animals ( hienes, mones i pitons). Aquests homes recorren Nigèria de poble en poble fent un espectacle i venent medicines tradicionals.


Pieter acompanyà aquests homes misteriosos i en lloc de documentar el seu espectacle o la relació amb altres homes; va optar per fer aquests retrats sorprenents . La potència de la hiena i la força de l'home omplen els balcons de la Biblioteca Municipal.


Pieter va rebre el Prix Découverte de les Recontres d'Arles i el KLM Paul Huf Award l'any 2.008; i el Seydou Keita Award i Recontres de Bamako African Photography Biennial  del 2.011.
Però la descoberta de fotògrafs sorprenents ocupa més espais de Getxo.
Els voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada