dissabte, 6 de setembre del 2014

Peixos i formigues...

La costa de Biscaia està plena de petits tresors. Un d'ells és el municipi de Getxo, situat a la marge dreta de la ria de Bilbao. Amb uns 82.000 habitants, destaca per la colla d'habitatges i palauets que l'alta burgesia va construir durant la industrialització.
Del 28 d'agost al 28 de setembre, els enamorats de la fotografia tenim una cita ineludible amb el festival de fotografia Getxophoto, impulsat pel col·lectiu Begihandi. La d'enguany és la vuitena edició i està dedicada a les lluites (borrokak). Passejar aquests dies pels carrers de Getxo permet assaborir diferents propostes fotogràfiques presentades en formats, suports i espais poc convencionals.

L'edifici del mercat d'Algorta ( Algortako Azoka ) ens presenta l'obra de dos fotografs.A l'exterior de l'edifici les fotografies de Nyaba Léon Ouedraogo ens fan reflexionar; i a l'interior del mercat trobem les fotografies gairebé filosòfiques de Mak Remissa.


Avui vull presentar-vos l'obra d'aquest cambodjà nascut a Phnom Penh l'any 1.970. Quan tenia cinc anys els khmers roigs  van obligar a la seva família a traslladar-se a la província de Takeo. Llicenciat en Belles Arts i Fotografia a l'Escola Reial de Belles Arts de Phnom Penh, es considerat com un dels millors fotògrafs de la seva generació.


Ha treballat per a l'Agència Reuters i les seves exposicions han viatjat per Cambodja, França, Canadà i els Estats Units. Actualment treballa de reporter gràfic per a l' European Pressphoto Agency (EPA). Set obres de la sèrie Fish and Ants ( peixos i formigues ), formen part de la col·lecció permanent del Museu d'Art de Singapur.

Aquesta sèrie, exposada a Getxophoto, és la seva interpretació del proverbi cambodjà  " Quan l'aigua puja, els peixos es mengen a les formigues; quan l'aigua baixa, les formigues es mengen als peixos" 


Fotografies sense trampa, sense photoshop; amb formigues i peixos reals, vius o secs. Les macros de Mak Remissa ens mostren la lluita per la vida en una metàfora plena de color.Per als cambodjans, el peix sec és un aliment fonamental, ells entenen perfectament a les formigues...


La sèrie Fish and Ants, també és la protagonista, en format rodal, de la ruta per vuit bars d'Algorta, el barri més important de Getxo, amb gairebé 40.000 habitants. Un rodal és la peça que posem sota els gots o les ampolles, per tal de protegir la taula.


Però la proposta de Mak Remissa és una de les vint-i-una que podeu veure a Getxophoto fins al dia 28. Si no podeu anar-hi, seguir el blog us permetrà  fer noves descobertes fotogràfiques.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada