dilluns, 28 de juliol del 2014

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 10 ).

Passem doncs per sota dels cables  que delimiten el mirador en el que podem gaudir de la interpretació estacional del paisatge de Mas de Melons fa més de 400 anys, amb la finalitat de descobrir una antiga instal·lació escarbada a la roca per obtenir vi.


El plafó de Geosilva amb una nova il·lustració de MHÀ grafisme feta per Helena Ronvira ens explica detalladament com els nostres avantpassats obtenien vi en uns trulls o cups que prèviament  havien escarbat a la roca.


És difícil situar aquesta instal·lació en el temps per falta de documentació. Podrien ser uns trulls de vi escarbats a la roca entre els segles XII i XVIII. El text és una aproximació històrica que pretén explicar-nos el sistema emprat per obtenir vi. El blanc era el resultat de trepitjar els raïms que havien posat  al piador o follador ( follar consisteix en trepitjar per fer-ne most, d'aquí el nom de follador ). Posteriorment es recollia la brisa que és el residu sòlid que resta del raïm després de trepitjar-lo, format per la rapa - raïm sense grans-, la pellofa, la polpa i el pinyol. La brisa es retirava per col·locar-la al receptacle del costat, on ajudats d'algun mecanisme, s'acabava de premsar. El producte d'aquesta premsada anava al cup de migjorn on s'obtenia el vi negre.


El most resultant de la primera trepitjada s'escolava al trull o cup pel forat de sortida. La primera fase de fermentació tumultuosa durava set o vuit dies.El pòsit o solatge que hi havia al most, quedava dipositat al fons. A la propera fotografia podeu veure el trull o cup del most i el cup de migjorn que recollia el producte del premsat de la brisa.


No sabem si en aquestes instal·lacions escarbades a la roca, la fermentació tumultuosa del most es produïa a l'aire lliure o si els cups estaven tapats. El forat que veieu a la propera fotografia feta des de l'interior del trull, era la sortida del vi. Aquest forat estava tapat per la boixa, que era una mena d'aixeta o tap de fusta. El vi que sortia per la boixa es recollia en un cassó.  Del cassó el vi anava a les botes de fusta on completava la seva fermentació


La vista del mas des de l'interior del trull o cup és impactant. Impressiona estar en aquesta instal·lació antiga i veure l'esforç que va suposar fer-la. Darrere, magnífic, l'edifici rehabilitat del mas de Melons, ho presideix tot majestuosament. Esperem la propera inauguració per gaudir-ne i descobrir tots els secrets de les zones estepàries.

 
Potser durant la vostra visita tindreu un company que agrairà profundament les vostres carícies. No deixeu d'acaronar-lo. El gat del mas, que gairebé sempre està sol, es mostra encantat amb les escasses visites.


Marxem amb la satisfacció d'una nova descoberta. Una més de les que ens regala la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada