dimecres, 23 d’abril del 2014

La font del drac i el cavaller.

Avui és festa gran a Catalunya i el nostre patró Sant Jordi ens regala un dia que , malgrat ser laborable, els ciutadans el vivim com festiu. A molts llocs d'Europa el cavaller nascut a la colònia romana de Diòspolis ( Palestina ) l'any 270, és molt important i estimat.Malgrat que l'emperador Septimi Sever va donar-li el nom de Diòspolis ( Colonia Lucia Septimia Severa Diospolis ), la gent d'allà continuà anomenant la ciutat Lodd. Actualment el lloc de naixement de Sant Jordi té el nom de Lod ( Ludd en àrab), i és una ciutat d'Israel d'uns 65.000 habitants a 16 quilòmetres de Tel Aviv.
Al blog hem vist a Sant Jordi en llocs molt diversos com la biblioteca del monestir de Poblet, la catedral de Stockholm o en una plaça de Berlín.  
El Sant Jordi que us proposo descobrir avui està al cor del Castell de Praha, concretament al tercer pati gairebé acaronant la Catedral de Sant Vitus.


La font de Sant Jordi saluda a la gent que passeja per aquest immens pati. L'estàtua del cavaller matant al drac ha canviat diverses ocasions d'ubicació, és de bronze i data del 1.373. En la festa de coronació de Maximilià II del 20 de setembre del 1.562 la gentada que hi havia la va fer caure i va caldre tornar-la a  fondre.L'any 1.662 durant el regnat de Leopold I, es va dissenyar un tanc per peixos i una gran font on sobre un sòcol massis es va col·locar l'estàtua.


Durant la restauració del 1.761 i per evitar que es malmetés  la van ubicar al centre del tercer pati. La font actual és del 1.928 i fou dissenyada per l'arquitecte Josip Plecnik. L'any 1.967 van canviar l'estàtua original per una còpia. Si voleu veure l'original cal visitar la Galeria Nacional.
Si continueu passejant pel tercer pati descobrireu la plaça de Sant Jordi en la que trobareu la Bazilika Sv, Jirí ( Basílica i Convent de Sant Jordi) fundada l'any 920. A la nau central, d'estil romànic, podeu veure altra vegada al nostre cavaller enfeinat amb el drac...


Està molt clar que els txecs també estimen al nostre patró i si deixeu el recinte del castell i torneu a passejar per la ciutat, veureu que les façanes també parlen d'ell.


Deixem Praha i tornem a Lleida per gaudir dels llibres i les roses.
Bon Sant Jordi a tothom !
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada