dissabte, 11 de gener del 2014

Gernikako Bakearen Museoa Fundazioa.

Passejar per Gernika sempre m'emociona. Aquest estiu m'ha sorprès la proposta museística situada en l'edifici que hi ha davant de l'Ajuntament. Fins l'any 1.997 hi havia els jutjats,correus i telègrafs; ara és la seu del Museu de la Pau.El museu ens parla bàsicament de la història de Gernika i del terrible bombardeig que va destruir la ciutat durant la Guerra Civil. La nostra ciutat també va patir bombardejos salvatges, el del Liceu Escolar va matar a 300 lleidatans, 60 dels quals eren nens...


L'objectiu fonamental de la Fundació Museu de la Pau de Gernika ( Gernikako Bakearen Museoa Fundazioa ), és conservar, exposar, difondre, investigar i educar sobre les idees bàsiques de la cultura de la pau.Tres preguntes són els pilars fonamentals de la proposta. La visita us ajudarà a pensar possibles respostes:
.- Què és la pau?
.- Quin llegat ens ha deixat el bombardeig de Gernika?
.- Què passa actualment amb la pau al món?


Podeu optar per la visita lliure o la guiada ( en euskera, castellà, anglès o francès ). Si trieu la visita lliure, a la recepció del museu us faran una breu explicació, però no us donaran els mocadors de paper que segur que necessitareu, perquè no podreu estalviar-vos les llàgrimes... 
En un moment de la visita, un petit grup de persones entra en un espai que reprodueix  l'interior d'una casa de Gernika el dilluns 26 d'abril del 1.937, dia de mercat... Viureu en primera persona el bombardeig, i al final de la curta i angoixant experiència, us envoltaran tones de runa. Runa que us acompanyarà en una bona part de la visita...

 
És impressionant llegir i caminar per aquest espai devastat. En alguns moments resulta molt difícil contenir les emocions.

 
Considero molt important el bosc de la reflexió, en el que a partir del reconeixement del gran problema del conflicte basc, es proposa un camí per arribar a la pau.


Surto molt emocionat del museu i , com a cirereta del pastís, una de les encarregades em parla una mica en català...Li explico que la nostra ciutat, com moltes altres, també va patir els bombardejos indiscriminats.
Abans de marxar, pujo un moment a la Casa de Juntes per tornar a veure el vell roure, ja mort, tot un símbol del País Basc.


La Fundació Museu de la Pau de Gernika ens ajuda a ser millors persones.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada