divendres, 8 de novembre del 2013

Klementinum ( 2 ).

Per pujar a la torre astronòmica passem per la Sala dels Meridians ( cercle màxim de la terra que passa pels pols ) , en la que trobem dos grans quadrants ( antic instrument per determinar l'altura d'un astre sobre l'horitzó) encastats a la paret. En aquesta sala es va mesurar l'altura de les estrelles i dels planetes sobre l'horitzó i els moviments celestes.


Aquesta sala també s'utilitzava per saber quan era migdia i comunicar-ho als habitants de Praha posant una bandera a la torre, que es podia veure des de tota la ciutat.


Al Klementinum podem veure un total de quinze rellotges de Sol, un dels quals està pintat a la paret de la torre astronòmica. És un rellotge de Sol oriental en el que es pot llegir " A solis ortu " ( des de l'alba ). Està numerat de les sis a les onze amb nombres romans i també hi ha dibuixats signes del zodíac.


Si sortim al mirador de la torre, en un dels patis interiors veurem quatre rellotges de Sol. Mireu a la propera fotografia l'espai entre el final de l'heura i la teulada petita.


Abans de ser utilitzada pels científics per fer observacions astronòmiques, la torre era un magnífic mirador de Praha. Realment és impressionant donar un cop d'ull a la ciutat que veiem per damunt de les teulades de la Biblioteca Nacional.


A les vitrines de la torre astronòmica podem observar una colla d'instruments de mesura antics. A la baixada ens espera una parada per donar un cop d'ull a un espai màgic, la llibreria barroca del Klementinum. 
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada