dissabte, 16 de novembre del 2013

A l'antiga fusteria del Monestir ( 2 ).

Entro a l'Arxiu Gavín i ens saludem amb l'arxiver Josep Sansalvador Castellet. Ja vaig comentar que aquest arxiu és molt diferent als que hem visitat virtualment al blog. És un arxiu personal, això vol dir que és iniciativa d'una persona, el senyor Josep Gavín i Barceló, nascut a Barcelona l'any 1.930. Ja de molt petit tenia la fal·lera de col·leccionar . Als quatre anys va començar a recollir estampes de Sant Josep, de les que n'ha trobat 54.000 !!!
A la sala de treball i consulta podem veure una fotografia de Josep Gavín, feliç remenant al seu arxiu.


Segons la UNESCO, aquest és l'arxiu particular més important d'Europa. Als seus orígens estava a Valldoreig, el poble del Josep. Al juny del 2.007 es va signar l'acord entre la Generalitat, els Germans Maristes i Josep Gavín per conservar íntegrament l'arxiu al Monestir de les Avellanes.
Entrem al dipòsit, que ocupa la major part de l'edifici en el que gairebé no entra llum natural perquè les finestres són petites i estretes. El primer que veiem són els armaris compactes i les calaixeres per a postals.


Totes les xifres d'aquest arxiu són immenses. L' inventari d'esglésies de Catalunya, l'únic de tot el món que ha estudiat totes les esglésies d'un país ( 27.000 ) i els edificis religiosos. Penseu que seixanta-dues d'aquestes esglésies van ser descobertes al fer l'inventari. Als armaris compactes trobareu els arxivadors classificats per comarques. Parlem de 300.000 fotografies del Principat, Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord...


Com que em sembla una mica exagerat , li dic a l'arxiver el nom d'una ermita, que estic segur que no coneix...
.- Tens fotografies de l'ermita de Santa Fe d'Organyà?
Estic convençut que no sabrà res d'aquest racó de món que estimo molt ... En Josep Sansalvador no triga ni mig minut a mostrar-me fotografies de ls anys 1.967 i 1.979 d'aquest espai màgic de la meva infància...
.- Molt fàcil, senyor i ...
Realment l'inventari em deixa bocabadat.


Totes les fotografies són de Josep Gavín, que inicialment només fotografiava els campanars de les esglésies. No hi ha racó del nostre patrimoni no inventariat a l'arxiu. 
Si les xifres de l'inventari d'esglésies us ha deixat gelats, espereu a conèixer quantes postals hi ha a les calaixeres metàl·liques.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada