dimarts, 17 de setembre del 2013

Un cop d'ull a l'AMBA ( 4 ).

De les històries que explica l'arxiver, la més sorprenent és la de la gran rata. Fa deu anys uns treballadors estaven restaurant l'església parroquial de Vilanova de la Sal. Calia desmantellar un edifici annex que feia de sagristia. Damunt hi havia una mena de golfes i un accés al terrat. En el moment que un dels paletes va donar un cop, el terra es va enfonsar aproximadament un metre. Va aparèixer un fals sostre entre el trebol del primer pis i les golfes. Ningú coneixia l'existència d'aquest espai.


Molt sorpresos van veure uns sacs tots bruts de cendra. En obrir els sacs hi van trobar diverses caixes de fusta. Se suposa que les cendres eren per conservar millor les caixes. En una de les caixes va aparèixer una rata grossa , morta i seca ( semblava dissecada). A sota hi havia 77 pergamins ben plegats i en bon estat de conservació. A les altres caixes hi havia llibres vells sobre la comptabilitat del monestir i algun llibre de la biblioteca.
Després de remenar una estona i deduir el valor de la troballa, decidiren tornar a posar els pergamins a la caixa de fusta, tancar-la i avisar a les autoritats. Però..., sorpresa, no hi cabien i no podien tancar-la !


Els pergamins, fets habitualment amb pell de corder, vaca o cabra, en contacte amb l'aire s'havien unflat i no cabien a la caixa. Això vol dir que la caixa de fusta estava tancada al buit...
Però, com s'ho van fer fa 170 anys per aconseguir-ho? Quina antiguitat tenien els pergamins? I, quin  era el paper de la gran rata?
Molt aviat al blog descobrireu la solució d'aquest enigma.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada