dimecres, 3 de juliol del 2013

Lladres a la plaça de la Sal ( i 3 ).

Ramon Fregola m'explica que pel robatori comès el dissabte 11 de febrer del 2.012 enfilant-se al balcó del número 9 de la plaça de la Sal, van ser detinguts i acusats tres homes. Amb un tornavís van obrir la capelleta per endur-se la marededéu  que estava a la façana des de 1.740. Sembla que va ser un robatori per encàrrec i el van fer a canvi de 50 €. Pensaven que la talla tenia molt valor i la podrien vendre fàcilment. Aviat es farà el judici que pot condemnar-los a penes de tres i quatre anys de presó. El fiscal ha demanat canviar la presó per l'expulsió del territori durant cinc anys. Tornar la marededéu robada pot implicar que la pena sigui menor.    


Si mireu detingudament la talla de fusta, veureu que és una mica estranya... En Ramon m'explica que el bisbe va encarregar una Verge del Pilar, i com que no en tenien cap, la van fer... A una marededéu de fusta, li van afegir un nen també de fusta, i un pilar de guix !
Si observeu amb atenció  la propera fotografia, veureu clarament la diferència entre la Verge i el nen, que sembla fet per un escultor una mica matusser.


Amb el robatori la talla ha patit petits desperfectes. A la marededéu i al nen els falta un dit; i el pilar de guix també l'han trencat una mica.


Aquest estiu la talla viatjarà a Saragossa, on treballen el matrimoni que s'encarrega de les restauracions de la Llibreria Fregola.


No hi haurà cap problema perquè al tornar a Lleida, fem fotografies i pugeu veure la feina feta pels restauradors.

La imatge que ara hi ha a la capella , és una marededéu del Pilar sense antiguitat. La talla de fusta només ocuparà el seu lloc a la façana en festes religioses importants.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada