divendres, 19 de juliol del 2013

El gaig blau al costat de casa...

La revista Quercus, que ja porta més de trenta anys defensant el nostre entorn natural,ha editat aquest juliol el Cuaderno 329. A la portada podeu veure la fotografia que José Julián Rico va fer a un gaig blau ( Coracias garrulus ) , adult. El gaig blau , carraca en castellà, ha perdut en els últims 15 anys, el 40 % de la seva població; per això és una espècie cada cop més difícil de veure.

Una de les mesures per intentar aturar aquest greu problema, és la instal·lació de caixes niu. L'article de Quercus analitza els inconvenients i avantatges d'aquesta tècnica duta a terme durant gairebé 10 anys als Montes de Toledo .
A Catalunya nidifica a les planes lleidatanes, empordaneses i en alguna comarca tarragonina. És un nidificant escàs. Parlem d'una espècie protegida a nivell estatal i europeu.



Però el que potser no sabeu, és que molt a prop de casa vostra podeu gaudir d'aquest magnífic ocell. Els secans de Mas de Melons formen part de la Xarxa Natura 2.000.

Font: SIOC: Servidor d'informació ornitològica de Catalunya.

La Xarxa Natura 2.000 és el principal instrument per a la conservació de la natura a la Unió Europea. Al contat de la nostra estimada ciutat de Lleida, tenim aquesta joia gairebé desconeguda.


No ho dubteu, passejar per Mas de Melons us sorprendrà. Però en els moments de màxima insolació, millor no anar-hi i aprofitar el regal que fa la revista aquest juliol. Tres DVD que recullen la sèrie nuestros Parques Nacionales red de vida, una mostra espatarrant de patrimoni natural. i amb els que podreu passejar virtualment pels tretze parcs nacionals de l'Estat.


Aprofiteu les propostes de la revista degana de la premsa ambiental.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada