dissabte, 29 de juny del 2013

Lectures que et porten a noves lectures.

El llibre de José Saramago editat per Alfaguara "El último cuaderno" , recull els textos escrits al seu blog del març del 2.009 al juny del 2.010. A les pàgines 171 i 172 tenim l'escrit que va fer el dia 10 de juny del 2.009, Lecturas para el verano. Explica el premi Nobel de Literatura del 1.998 que sempre que s'atansa l'estiu els periodistes li demanen quins llibres recomanaria per aquest període de vacances. Gairebé sempre s'havia estalviat donar un llistat d'escriptor i llibres, però un dels periodistes va insistir molt i, finalment, va decidir-se a fer les recomanacions i justificar-les. La tria ja va aparèixer a Cuadernos de Lanzarote, i la va tornar a escriure al seu blog. 


La llista d'escriptors i les justificacions , que no escric per no allargar-me, és impressionant: Camoes, el Padre António Vieira, Cervantes, Montaigne, Fernando Pessoa, Kafka, Eça de Queiroz, Jorge Luis Borges, Gogol i ...


Em va sorprendre aquest petit fragment de la pàgina 172 : ..." Raul Brandao, porque no es necesario ser un genio para escribir un libro genial, Húmus"... No tenia cap referència d'aquest escriptor portuguès, però estava clar que el llibre va seduir a Saramago. La recerca m'ha fet descobrir un llibre contundent. En una vila sense nom un narrador anònim escriu en un diari  les coses del dia a dia.La duplicitat humana queda perfectament retratada a Humus on ningú és el que aparenta ser. 
Maria Joao Reynaud, professora de la facultat de lletres de la Universitat de Porto, ens fa un preàmbul que situa ràpidament al lector; i en el que podem llegir: Humus. Hi ha mentides que tenen arrels més profundes que la veritat. No llegireu un llibre fàcil, però segur que us farà pensar...
L'editorial mallorquina El Gall Editor, a la col·lecció El Cabàs, ens permet llegir Humus en català, gràcies a la traducció d'Anna Cortils Munné.
Humus, una lectura que us farà barrinar.
Atentament.
Senyor i


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada