dilluns, 17 de juny del 2013

Estrany artefacte a la Rambla de Ferran ( i 3 ).

Les primeres pel·lícules ( del 1.931 a mitjans dels anys 40 ), les dibuixava Ramon Nicolau, que era arquitecte i dominava perfectament la tècnica del dibuix. L'encarregat dels guions literaris i les adaptacions dels contes fins a mitjans dels 40 va ser el seu germà Tomàs.
El projector tenia una bombeta de 20 a 40 wats per evitar el recalfament i  unes ranures per ventilar l'aparell. Alguns dels projectors eren sonors. Els projectors NIC estaven fabricats en diferents materials segons els models. N'hi havia de metall, llauna, fusta,cartró ... Més endavant en van fer de plàstic.


El projector tenia un moviment de només dos temps. Un obturador mòbil anava alternant la imatge superior i inferior de la pel·lícula de paper translúcid a la pantalla.La maneta feia girar al mateix temps l'obturador i arrossegava la pel·lícula.
Al proper vídeo podeu veure La sirena i el mariner ( Barcelona 1.936- 1.938), produïda durant la Guerra Civil Espanyola. En aquest anys els treballadors van confiscar l'empresa Proyectores NIC, SA  i els textos de les pel·lícules estaven escrits en català.

Del Museu del Cinema de Girona, el proper vídeo, El lleó trist. Però tranquils, gràcies al cine NIC  el lleó, al final, està content

  

També del Museu del Cinema de Girona, La llum del cinema, en el que podeu veure com funcionava l'estrany artefacte de la Rambla de Ferran.

El cine NIC, una petita joia fabricada al Poble-sec.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada