diumenge, 9 de juny del 2013

Estrany artefacte a la Rambla de Ferran ( 2 ).

Aquesta primavera hem visitat virtualment l'exposició Il·lusió i moviment. De les ombres al film. Col·lecció Josep Maria Queraltó. Descobrir el naixement del cinema va ser un plaer. Una de les joies era la llanterna màgica inventada l'any 1.654 pel jesuïta Athanasius Kircher. L'estrany artefacte de la Rambla de Ferran, és un projector NIC, que es basa en la llanterna màgica. 


Jordi Artigas i Candela va fer una recerca al Centre de Documentació Històrica del Poble-sec   amb l'objectiu d'investigar sobre l'empresa Proyector NIC,SA. Gràcies al seu esforç i col·laboradors , l'Ajuntament de Barcelona va editar l'any 1,998 l'opuscle " El cine NIC, una joguina històrica del Poble-sec. Una memòria que s'esborra, una història que es recupera". Aquesta joguina, creada i fabricada a Catalunya del 1.931 al 1.974 es va exportar gairbé a tot el món.


L'any 1.931 es va patentar un aparell per projectar imatges animades. Era el 25 d'abril, dia de proclamació de la República, i la responsable era l'empresa Proyector NIC,SA. Els germans Tomàs, Josep Maria i Ramon Nicolau Griñó eren els pares d'aquesta joguina màgica.


La joguina era molt senzilla i fàcil d'utilitzar. Fins i tot els nens podien fer les seves pròpies pel·lícules i projectar-les. Es van fabricar vuit models diferents de projectors NIC. Alguns eren cars, però altres tenien un bon preu.


Tomàs Nicolau a la porta de la fàbrica de Proyectores  NIC. SA al carrer Conde del Asalto de Barcelona. Font fotografia: El cine Nic, una joguina històrica del Poble-sec.

L'any  1.974 , últim en que es va fabricar la joguina, el NIC més senzill costava 180 pessetes, i el SuperNIC 360 pessetes. Una pel·lícula valia 12 pessetes.


Durant els més de 40 anys de funcionament de l'empresa Proyector NIC,SA es van fabricar 10 milions de projectors !
El cine NIC projectava una pel·lícula de paper translúcid amb dues bandes de dibuixos. Els de la banda de dalt estaven en una posició diferent als de la banda de sota, i al moure la maneta donava sensació de moviment.
Si voleu veure com funcionava i alguna de les pel·lícules, no deixeu de visitar el blog.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada