divendres, 29 de març del 2013

Futura.

Molts de vosaltres coneixeu al Dionís Gutiérrez i recordeu la visita a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació. Els enamorats de la tipografia estem de sort, fins al 28 d'abril la Sala d'Exposicions Temporals del Museu Diocesà i Comarcal acull l'exposició FUTURA una glòria tipogràfica. Recordeu que la tipografia és l'art de dissenyar, compondre i imprimir textos mitjançant tipus mòbils.


Aquest tipus de lletra dissenyat per l'alemany Paul Renner l'any 1.927, encara avui es considera tipografia d'avantguarda. Inicialment els nazis la van classificar  com art degenerat, però finalment va ser la protagonista dels Jocs Olímpics del 1.936.


A partir de la publicitat de Volkswagen l'any 1.958, es reforça el seu èxit. La placa commemorativa dipositada a la Lluna per la missió Apol·lo 11, està gravada amb lletra Futura.  També la va utilitzar Stanley Kubrik al seu film "2.001: una odissea de l'espai".



L'any 1.983, Étienne Robial converteix la lletra Futura en protagonista del logotip de Canal + . Volkswagen encarrega l'any 1.996 a l'agència MetaDesing de Berlín, una versió específica de la Futura. A la propera fotografia podeu veure una maqueta feta per la Montse Ortega amb les lletres de la tipografia futura.


En Dionís fa uns tallers de demostració on podreu veure com es fabrica, en plom, aquesta tipografia. Gaudiu als propers vídeos de la màgia del moviment i el so d' aquesta màquina alemanya de finals del segle XIX . La màquina està plena de tubs de goma pels que circula gas, aire i aigua. L'aigua serveix per refrigerar-la, ja que s'escalfa molt per fondre el plom.






Veure en funcionament aquestes joies de la tipografia és una meravella . Si visiteu l'exposió podeu agafar els punts de llibre que imprimeix en Dionís amb una Minerva fabricada a Alemanya l'any 1.932. Evidentment no agafereu els que imprimeix en aquell moment perquè la tinta s'ha d'assecar! Mireu al proper vídeo l'art de l'impressor.



Els dissabtes 30 de març, 6, 13, 20 i 27 d'abril podeu veure com treballen dues màquines amb molta història..
Un altra vegada, gràcies Dionís.
Atentament.
Senyor i

6 comentaris:

  1. Hola senyor i soc la Abril el dijous vaig nar al carrer major i vaig pasa per davat de la Libreria fregola no vaig entra perque era tart pero si quel dimecres vaig entra a la farmasia aragones i vaig veure els pots antics no cal que li digis a licnasi perque ja u sap


    adeu senyor i !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Hola Abril! Quina sort ja has vist els pots de la farmàcia Aragonés. D'acord,no li diré a l'Ignasi.
    Una abraçada.
    Senyor i

    ResponElimina
  3. Bona tarda Senyor Ignasi,
    Hem tingut un gran goix de llegir el seu blog dedicat a l´exposició FUTURA. Moltes gràcies per aquesta contribució tan entusiasta. Ens permet de posar un link en el nostre blog ?http://blog.bauertypes.com/?p=645
    Salutacions
    Wolfgang Hartmann
    Bauer Types, SL

    ResponElimina