dimecres, 12 de desembre del 2012

La casa de la literatura.

Una de les principals avingudes de Berlín és Kurfürstendamm, amb 3,5 quilòmetres d'un passeig difícil d'oblidar. Quan el mur va dividir la ciutat en est i oest, Kurfürstendamm es va transformar en l'avinguda comercial del Berlín Occidental, plena de teatres, botigues,... 
Un dels molts indicadors que veig en una cruïlla em crida l'atenció: Literaturhaus 100 m.


Està clar que hem d'anar a la dreta i a cent metres trobarem la casa de la literatura ( Literaturhaus). Un camí de llambordes ens convida a entrar a un palau d'estil Wilhelminian construït l'any 1.889. L'època arquitectònica situada entre la Guerra franco-alemanya ( 1.870-1.871), i la Primera Guerra Mundial ( 1.914- 1.918 ),  s'anomena estil Wilhelminian.


Pel camí de jardí sorprenen els expositors amb llibres de Hohlhaas & Company Buchhandluny, la llibreria de la Literaturhaus de Berlín.


Entre les fulles d'heura i les branques dels arbres del jardí podem veure el cartell amb el nom de la llibreria  ( buchhandlung ) situada als baixos del palau.



A la Primera Guerra Mundial aquest edifici va ser hospital militar. Però el palau s'ha destinat al llarg del segle XX   a activitats molt diferents: menjador popular, alberg d'estudiants estrangers, cafeteria, bordell, discoteca,...


Per iniciativa popular es va evitar la seva demolició, i l'Estat el va adquirir. L'any 1.986 va començar un nou camí  com a Literaturhaus, institucions públiques que es dediquen a la promoció cultural.


Moltes activitats omplen Literaturhaus de sentit: lectures, tallers d'escriptura, debats, conferències, seminaris, presentacions i exposicions. 
Seure tranquil·lament en el Wintergarten café im Literaturhaus  és una meravella. Les taules estan plenes de gent molt interesant xarrant, llegint o gaudint dels magnífics pastissos alemanys.
La xarxa de cases de la literatura ( literaturhaeuser ) compta amb12 edificis a Alemanya, Àustria i Suïssa Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada