dimarts, 24 de juliol del 2012

Els secrets de la Catedral Nova de Lleida ( 1 ).

Els lleidatans no apreciem gaire aquest edifici perquè ens recorda un fet històric molt dolorós. El 12 d'octubre de 1.707, les tropes de Felip V van entrar a la nostra ciutat. El mateix mes d'octubre, Louvigni governador de Lleida, va tancar la Seu Vella al culte. La victòria de Felip V va suposar la transformació de la catedral en caserna i la destrucció de bona part de la nostra joia més estimada.


Els vencedors van encarregar una nova catedral. El projecte de Pedro Martir Cermeño, el va dirigir Francesco di Sabattini. Els dos arquitectes eren membres del cos d'Enginyers Militars.

La catedral Nova es va projectar l'any 1760 i les obres fonamentals estaven acabades l'any 1.781.
El 25 d'octubre del 1.759, el recent proclamat rei, Carles III, va passar per Lleida i es va responsabilitzar d'aixecar una nova catedral.


L'any 1761 es comencen els fonaments. Els problemes de filtracions d'aigua i les característiques del sòl eren evidents i van fer canviar posteriorment el projecte inicial, ja que el lloc on es construïa la catedral no podia suportar un edifici tan voluminós i de tant pes com el projectat.
Les obres de la Catedral Nova van començar el 17 d'octubre del 1.766. Cermeño supervisava les obres, però qui realment va fer l'edifici foren els arquitectes catalans Josep Prat i Josep Burrià.


Al maig del 1.781 les obres fonamentals ja estaven acabades, encara que posteriorment es va fer el timpà, les torres de la façana, les reixes i les portes d'accés a l'atri.
Avui us he explicat , basant-me en els escrits de Frederic Vilà i Tormos , la història de la construcció de la Catedral Nova. A les properes entrades podreu descobrir els diferents plànols dels projectes que he consultat a l'Arxiu Capitular de la Catedral de Lleida i espais d'aquest edifici en els que molt pocs lleidatans han entrat...
Esteu preparats?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada