divendres, 5 d’agost del 2011

Un bon company de viatge.

L'any 1.992 la Generalitat de Catalunya va declarar les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí Bé d'Interès Cultural. Al 1.994 va començar un programa de restauració d'aquestes joies del Pirineu. L'any 2.000 la UNESCO va declarar les esglésies lleidatanes Patrimoni de la Humanitat. Malauradament aquest programa de restauració no ha arribat a altres esglésies romàniques com les de la Vall de Cardós, per exemple. Del romànic oblidat en parlaré en posteriors entrades, avui volia recomanar-vos del llibre "La Vall de Boí. Mil anys d'art romànic", editat l'any 2.009 per llibres de Matrícula, amb el suport i col·laboració de l'Ajuntament de la Vall de Boí, el Centre del Romànic de la Vall de Boí i el Ministerio de Cultura.

Aquesta guia didàctica del nostre romànic més conegut és obra de Laia Coma Quintana, Carolina Martín Piñol i Tània Marínez Gil. Una pedagoga i dos historiadores han fet un llibre que és un bon company de viatge si decidiu visitar la Vall de Boí. La seva lectura us ajudarà a descobrir els secrets amagats de cada edifici.

Les làmines històriques dibuixades per Guillem H. Pongiluppi ens ajuden a entendre com era la vida fa en aquella època. Els dibuixos de Francesc Riart Jou complementen les explicacions senzilles i entenedores de les autores.




En la primera part del llibre ens parlen de la Vall de Boí i la seva història. Ens expliquen com es construïa fa mil anys, qui pagava les obres, com es feia un mural al fresc, com es van traslladar les pintures a Barcelona, quina era la feina dels orfebres, pintors i escultors, quina és la simbologia de l'arquitectura romànica,....
Un tastet: El color omplia de significat els frescos: Blanc per parlar de puresa, vermell pel patiment, ocre la llum, la llibertat, blau la bondat, negre la maldat, verd l'esperança,...

La segona part del llibre ens parla de Les nou meravelles de la Vall. D'una manera molt clara ens expliquen les característiques de cada església seguint el següent esquema:
.- Uns apunts històrics.
.- Les formes de l'arquitectura.
.- Mirem-la per fora.
.- Mirem-la per dins.
Si penseu visitar la Vall de Boí no us descuideu aquest magnífic llibret.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada