divendres, 8 de juliol del 2011

El misteri del celler del monestir ( 2 ).

Remeno una estona els prestatges de la biblioteca auxiliar envoltat per uns murs de pedra molt, però molt antics. Aprofito per escriure al quadernet notes sobre la història de l'arxiu i fotografiar aquest espai.
La primera documentació de l'Arxiu Diocesà procedia de la canònica de Santa Maria de Solsona i dels priorats de Sant Llorenç de Morunys, Santa Maria de Roca-rossa (Maresme) , Sant Pere de Clarà ( Rosselló) , i Santa Maria de Vilabetriu ( Alt Empordà).


Al segle XIX s'hi sumà la documentació dels monestirs de Sant Pere de la Portella ( Berguedà), Santa Maria de Serrateix ( Berguedà), i una part de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ( Bages).
Els encarregats d'ordenar l'arxiu, van ser fra Miquel Listerri, el notari de Solsona Josep Ceriola i Font, i el seminarista Domènec Costa i Bofarull.


Com hem vist al llarg de les descobertes d'antigues biblioteques i arxius; gairebé totes han tingut moments molt complicats al llarg de la història, i han patit grans destrosses.Al 1.810 les tropes napoleòniques, van calar foc a la catedral, i les flames van afectar bona part de l'arxiu. Però l'arxiu encara va patir més desgràcies. Al 1.837, quan els carlins van convertir el Palau Episcopal en caserna, l'arxiu es transformà en una font de paper per encendre el foc.


L'any 1.896 es va fundar el Museu Diocesà i tota la documentació salvada es va dipositar en ell. Entre els anys 1.909 i 1.925 es va encarregar d'ordenar la documentació salvada mossèn Joan Serra i Vilaró. Després de la Guerra Civil i fins al 1.970, va continuar aquesta tasca d'ordenar i catalogar el doctor Antoni Llorenç. Mossèn Antoni Bach agafà el relleu entre 1.970 i 1.980. Ja fa trenta-un anys que l'encarregat de l'arxiu és l'Enric Bartrina Coromines.

Surto de la biblioteca auxiliar i amb l'arxiver entrem a la cambra del tresor. L'antic celler del monestir romànic ja no guarda vi, sinó documentació molt important que omple les planeres i els armaris compactes per a la conservació de la documentació.

Obrir aquestes planeres i consultar els diferents armaris ens transporta a altres moments de la història.
Voleu descobrir els secrets amagats al celler?
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Con todo cariño, un pequeno agasallo dende Galicia. Unha aperta ben grande!:
    http://trafegandoronseis.blogspot.com/2011/07/por-partida-dobre.html

    ResponElimina
  2. Gràcies Ronsel dende Lleida.
    Atentament.

    ResponElimina