dijous, 30 de juny del 2011

Històries d'una llibreria amb història.

Pujar per Galip Dede Caddessi ha estat tota una aventura perquè les obres tenen tot el carrer aixecat, però finalment després de donar un cop d'ull al seu aparador obro la porta. No entro a una llibreria qualsevol. Si volem saber sobre la història dels llibres antics i rars a Turquia, hem de parlar de la Librairie de Pera.
Quan als anys 1.672 i 1.673 l'enviat francès Antoine Galland va visitar Turquia, va escriure al seu diari sobre els llibreters-antiquaris del basar cobert d'Istanbul. En aquella època era un gremi tancat als estrangers, però malgrat tot l'Antoine va quedar bocabadat.

Després d'un dels incendis, els llibreters es van mudar a un pati entre el gran basar i la mesquita Beyazit. Aquest pati ja l'hem descobert a les tres entrades que ens parlen de Sahaflar Çarsisi.
Les comunitats cristiana i jueva tenien les seves pròpies llibreries al carrer nord de Yüksek Kaldirin. La part superior d'aquesta zona de la ciutat estava plena de llibreries, i fins a principis del segle XX es podien trobar llibres en totes les llengües europees.
Librairie de Pera és l'única supervivent dels famosos llibreters de Yüksek Kaldirim. Talya Nomidis va heretar la llibreria del seu pare Miltiadis Nomidis, que era un distingit arqueòleg bizantí.

L'actual propietari és Mgur Gürscar que , a més a més de vendre llibres , li encanta parlar-ne.
Actualment té uns 40.000 volums. Pots trobar llibres sobre Turquia en àrab, persa, anglès, alemany, francès, italià, armeni, serbi,.... Té uns sis mil clients locals i dos mil estrangers.

A la dècada dels 50 del segle passat, es van enderrocar grans cases per donar pas a blocs de pisos. Moltes d'aquestes cases tenien importants biblioteques. En aquell moment, els llibres i els mobles vells, s'abocaven sobre el mercat en grans quantitats. En el món del llibre vell s'ha passat de vendre els llibres a pes, a pagar-ne sumes astronòmiques en subhastes.

Actualment el llibre vell torna a estar molt valorat. Alguns dels clients de Librairie de Pera segueixen sent els transeünts i els amants del llibre vell, que entren a la llibreria per parlar de llibres mentre practiquen l'art del keyif, -relaxació silenciosa-, prenent una tassa de te. La paraula turca keyif, significa plaer.Però la major part dels clients són investigadors a Turquia i l'Orient Mitjà, institucions, universitats i biblioteques. Al 1.985 va començar a fer subhastes en les que s'han venut uns cinc mil llibres antics.
Surto de Librairie de Pera i l'olor dels llibres m'acompanya en l'últim passeig per aquesta magnífica ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada