dijous, 27 de gener del 2011

Descobrir les torres miradors ( i 3 ).

Ja vam explicar que la Torre Tavira va ser designada torre de guaita oficial de Cádiz l'any 1.778. Aquesta torre es pot visitar, conèixer l'ofici de guaita i gaudir de les millors vistes de la ciutat. Al mirador de la torre hi ha un tub amb un sistema òptic,( com el periscopi d'un submarí), que ens permet veure la projecció de tota la ciutat. Sota el mirador, i en petits grups de 18 persones, podem descobrir la seva cambra fosca, que va ser la primera que es va instal·lar a Espanya.

Font fotografia: Web Torre Tavira.

Hi ha una pantalla blanca còncava en la que podem veure projectada una imatge viva i en moviment de tot el que està passant en aquell moment: la gent que passeja, els cotxes, les motos, els vaixells desplaçant-se,...
Mitjançant un mirall i dues lents, es projecten les escenes de l'exterior en la pantalla de la petita sala- totalment enfosquida-, situada sota el mirador.

Font fotografia: Web Torre Tavira

El científic àrab Ali ibn al-Hasan, conegut a occident com Alhazen, al segle X va aplicar el principi de la cambra fosca per explicar la formació de la imatge visual als nostres ulls.
Leonardo Da Vinci, al segle XV, va ser el primer en afegir una lent a la cambra fosca amb la finalitat d'aconseguir una imatge més nítida.
Al segle XIX es va generalitzar la construcció de cambres fosques. L'inventor de la fotografia, Nicéphore Niepce havia comprat l'any 1.826 una cambra fosca, que - clarament - el va inspirar en el seu invent.



Els jocs òptics sempre ens deixen bocabadats. Si visiteu Cádiz, no oblideu la Torre Tavira i la seva cambra fosca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada