dissabte, 27 de febrer del 2010

Dissabtes poesia... lleidatana (2).

El 31 de maig del 2.008 vaig recomanar-vos en l'entrada Dissabtes poesia... lleidatana l'obra del poeta de Menàrguens Joan Barceló. Una de les eines per descobrir al Joan era el número 15 de la Revista Literària URC.
Avui torno a URC, al número 17, publicat el novembre del 2.002. Xavier Macià i Jordi Capdevila van coordinar l'edició de El llegat de Màrius Torres.


Trobareu articles que us ajudaran a conèixer millor al nostre gran poeta. Jordi Capdevila conversa amb Víctor Torres germà del poeta.
Margarida Prats ens parla de la Història del llegat de Màrius Torres. En aquest article podreu veure un fragment de la carta del poeta a Mercè Figueras on escriu la primera versió de Cançó a Mahalta.

De la mà de Loli Manciñeiras,Glòria Guiteras i Montse Larios coneixereu la feina feta pel Servei de la Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida. Remeneu i remeneu en la biblioteca virtual i descobrireu mil aspectes del poeta.
Josep Tort ens presenta l'Espai Marius Torres a la Biblioteca Pública de Lleida, del que ja vam parlar al nostre blog, a biblioteques.
Coneixereu inventaris i arxius sobre el poeta, així com una aproximació al seu epistolari format per 737 cartes i 13 postals.
Un petit regal: Lluís Llach interpreta Cançó a Mahalta als emocionants recitals de comiat a Verges l'any 2007.

Atentament.
Senyor i

diumenge, 21 de febrer del 2010

Bruixes al bell mig de Lleida.

Estava passejant molt tranquil·lament pel carrer Major, fins que em va sobrevolar una bruixa esgarrifosa. Semblava que ningú més s'havia adonat d'aquest fet insòlit. Jo vaig veure com aterrava a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Nens i nenes, estava mort de por, però la curiositat em va empènyer a entrar-hi. Tot tenia una explicació, la Sala Montsuar estava plena de bruixes, perquè fins al 14 de març es pot visitar l'exposició: "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya". Aquesta és una de les exposicions itinerants del Museu d'Història de Catalunya.
Podreu conèixer a la lleidatana Francina Redorta, de Menàrguens , que el 3 d'octubre del 1.616 va ser jutjada i condemnada a morir a la forca per bruixa i metzinera.

Procés contra Francina Redorta. Arxiu de l'Abadia de Poblet. Armari II, calaix 9, doc 19

No va ser només la Francina, a Catalunya més de 400 dones van ser executades durant els segles XVI i XVII per bruixes. Les denuncies es basaven en supersticions, en rumors o la instigació de gent que volia treure un profit econòmic . En aquella època, què era ciència i què era bruixeria? . A tot Europa les grans onades repressives del segle XV i XVII van coincidir amb etapes de crisi econòmica i molts conflictes socials.
És molt conegut el procés de Zugarramurdi, a la comarca del Baztan, en el que finalment sis dones van ser condemnades a la foguera, altres cinc van morir a la presó.



Zugarramurdi i les seves coves.
L'exposició ens presenta en plafons diferents temàtiques: La bruixeria i la màgia en l'època medieval; La construcció intel·lectual de la bruixa diabòlica, El món de les bruixes segons els seus perseguidors; El sàbat: ¿mite o realitat?; La cacera de bruixes a Catalunya;La bruixa a la tradició popular; Les narracions de tradició oral i els llocs d'aplec de bruixes.

Mentre els pares llegeixen els plafons jo us proposo que jugueu amb la pantalla tàctil on descobrireu molts dels secrets de les bruixes. També podeu buscar el Punt de so i escoltar una colla de relats i cançons sobre bruixes.
Lavert Proyectos Culturales S.L. ha creat un programa amb el que podreu passar una bona estona. Busqueu l'herbolari interactiu de les bruixes. Toqueu la pantalla per entrar.

Després cal prémer els prestatges per triar una herba o planta. Si remeneu els calaixos virtuals, podreu triar-ne un ús d'aquesta planta.

Hi ha calaixos per protegir-se, per al·lucinar, per volar, per curar, per enamorar , per endevinar el futur. Jo, remenant, he descobert com volar: càlam, cascall, digital,estramoni,jusquiam, psylocibe semilanceato. M'ha sorprès que a més a més d'aquestes plantes no diu res de l'escombra...

Però el secret més gran és per enamorar: Ciclamen, jusquiam, llunària, mandràgora,pomera,roser,salse,viola de bruixa.
Si voleu fer un tomb pel món de les bruixes passegeu fins a l''I.E.I
Atentament.
Senyor i

dissabte, 20 de febrer del 2010

Dissabtes poesia: Fer balanç de la vida.

Avui volia recomanar el darrer llibre de Miquel Martí i Pol, "Després de tot" publicat per Proa dins la col·lecció Els llibres de l'Óssa Menor l'any 2,002.
Molt poc temps abans de morir en Martí i Pol fa balanç de la vida. La cita de John Lennon per començar el llibre ja ens situa per aquesta reflexió vital: "La vida és tot el que ens passa mentre fem altres plans".


Un llibre ple de poemes on la sinceritat i la lucidesa us sorprendran. A diferència d'altres llibres del poeta, no apareix la seva malaltia.
Llegir i rellegir a Martí Pol sempre és un plaer. Un tastet: Principis a la pàgina 33.

Principis.

He endreçat el calaix; ja l'hi tenia
però no se sap mai què pot passar
si ve que, fet i fet, em globalitzen.
Amb l'endreça defenso una misèrrima
quota de poder: la de pensar
lliurement el que vulgui i comportar-me
discretament d'acord amb el que pensi.
Funambulesc, faig tràgics equilibris
entre el silenci i la procacitat
i menjo poc i bec encara menys
per si tornen els dies de penúria.
No passaré de vell, però confio
que sempre hi haurà algú per recordar
que el sol surt per tothom, i cada dia.

Atentament.
Senyor i

diumenge, 14 de febrer del 2010

L'últim llibre, és el primer....

Al juny del 2.008 vaig recomanar-vos un llibre sorprenent: "L'home manuscrit", de Manuel Baixauli.Molta gent ens vam quedar bocabadats amb aquesta història d'un misteri magníficament escrita. Fins i tot vam descobrir una coberta bessona de "L'home manuscrit"; la del" Libro de los libros".Els dos llibres tenen com a coberta una il·lustració d'en Carl Spitzweg: " Der Bucherwurm" ( ratolí de biblioteca).



Avui volia recomanar l'últim llibre, que és el primer, d'en Manuel Baixauli.: "Espiral",publicat per primera vegada ja fa onze anys. El 15 de gener al programa del canal 33 l'hora del lector el van entrevistar per presentar aquest llibre. En Manuel va explicar que aquest experiment sorgeix perquè un bon amic li va proposar reeditar-lo ja que molt poques persones el van llegir al seu moment; i la majoria dels exemplars van ser retirats de les llibreries i triturats. En Manuel el va rellegir i va corregir les imperfeccions del seu primer llibre.

Fotografia de Manuel Baixauli al programa l'hora del lector del passat 15 de gener
Font: blog del sr.Boix


Baixauli diu que parla de la realitat, encara que molts defineixen els seus petits relats com a literatura fantàstica. Les seves històries sempre parteixen d'una imatge, i escrivint desenvolupa aquesta imatge. Va escriure el llibre quan era un pintor , per això ens diu que el va fer quan era un pintor que escrivia, i està refet onze anys després ara que es defineix com un escriptor que pinta.
Seixanta-vuit relats brevíssims us faran xalar com a lectors. Al final del llibre tenim un epíleg, que és un conte, on parla amb el Manuel de fa onze anys, un exercici que resulta molt interessant.

Baixauli afirma que narrar és seduir.Doncs no ho dubteu, deixeu-vos seduir per Espiral.
Un petit tastet, Intrús a la pàgina 92:
IntrúsCom se'm va ocórrer que aquella porta duia als lavabos?Ara ho pense i comprenc que una institució com el Museu del Prado ha de tindre, per lògica, els serveis ben senyalitzats. Vaig entrar a una estança en penombra, on un cavaller pintava un llenç enorme, amb unes criatures xaparres, anacrònicament vestides, i un gos per models. Feia tuf de vernís. Avancí caut, en silenci; no volia trencar la concentració del pintor. Ningú, ni tan sols el gos, em concedí importància. Hi havia un espill. M'hi vaig plantar davant. On confiava retrobar-me, uns turistes japonesos m'observaven atònits.

Atentament.
Senyor i

dimarts, 9 de febrer del 2010

Un cop d'ull al molí paperer de Capellades.

Nens i nenes de cicle inicial, un ocellet m'ha explicat que molt aviat fareu una excursió a Igualada i Capellades per descobrir dos oficis antics: el sistema d'adobar vegetalment les pells, i la fabricació de paper tal com es feia al segle XVIII , fa més de 200 anys.
Avui volia fer-vos un petit regal., un vídeo de patrimoni.gencat on en Marçal, un nen com vosaltres, explica la seva visita al molí paperer.
Obriu els ulls, molt aviat vosaltres fareu el mateix.


Atentament.
Senyor i

diumenge, 7 de febrer del 2010

Contemplar la bellesa.

El proper dimecres 10 de febrer a les 19 hores al CaixaForum de Lleida, Àlex Mitrani, historiador de l'art, donarà la conferència Alphonse Mucha:estil i utopia. Aquesta conferència inaugural és la primera activitat de l'exposició "Alphonse Mucha ( 1.860-1.939). SEDUCCIÓ, MODERNITAT I UTOPIA." que podrem gaudir al CaixaForum de Lleida de l'11 de febrer a l'11 de juliol.

Alphonse Mucha va ser un dels primers a incorporar l'art al món de la publicitat .Considerat un dels pares del disseny gràfic modern, és un dels creadors de l'estil Art Nouveau.
L'exposició està dividida en quatre grans temes: teatre, bellesa, misteri i modernitat.

Mucha va començar a ser molt conegut a partir del seu primer cartell litogràfic per a l'actriu Sarah Bernhardt. Mucha s'encarregava dels cartells publicitaris, les escenografies i els vestuaris del Théâtre de la Renaissance. Va dissenyar cartells, anuncis, segells, bitllets de banc i va ser un gran fotògraf.
És la primera vegada que es podrà veure a Espanya una gran exposició d'aquest magnífic pintor i artista decoratiu txec. Lleida serà , fins l'11 de juliol,una finestra oberta al món d'Alphonse Mucha .
Atentament.
Senyor i

dimarts, 2 de febrer del 2010

Si la Candelera plora ...

Passejant tranquil·lament pel cor de la ciutat em sorprèn l'aparador de la Llibreria Fregola . Nens i nenes, aquest aparador al llarg de l'any ens recorda algunes de les nostres tradicions. Avui està ple de candeles de molts colors.
I em direu: senyor i , per què són aquestes candeles?Doncs per celebrar el dia de la Candelera.

Avui, dia 2 de febrer, és el dia de la Candelera, just després de 40 dies del solstici d'hivern estem just a la meitat d'aquesta estació. En el món cristià, la Candelera és una festa en que es recorda la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare Maria. Aquest dia s'ofereixen i es beneeixen les candeles de cera. Aquesta festa es celebra des de l'any 496 i és la que tanca el cicle de Nadal ( durant força temps era el dia de treure el pessebre) .
Hi ha una colla de refranys que ens parlen de la Candelera, el més conegut ens ajuda a fer de meteoròlegs: "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu l'hivern és viu". Això vol dir que si avui plou ( plora), ja falta poc pel bon temps, però si no plou encara queda hivern.

Aquí teniu altres refranys d'aquesta festa:
"Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera".
"Per la Candelera, una hora entera" ( el dia ja és més llarg).
"Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera".
En coneixeu algun més?
Atentament.
Senyor i.