dissabte, 9 d’octubre del 2010

La biblioteca de Yuso (4).

Escric entusiasmat les explicacions del padre Olarte al meu quadern. Encara sorprès pel llibre de Jerónimo Nadal, El Evangelario, m'explica que és molt difícil tenir la primera edició impresa d'una obra - edició prínceps-. El fet d'estar perfectament il·luminat encara el converteix en més rar. Mentre fullegem i gaudim de les seves làmines policromades penso en la dificultat i perfecció de cada dibuix.
El llibre està fet a Itàlia, però com que allà no van trobar bons gravadors van anar a Anvers. Les il·lustracions il·luminades són excel·lents. El Papa al començament del llibre excomunica al que s'emporti un d'aquets dibuixos. Va arribar a Yuso a través de la Cort de Madrid . Es desconeix com el van il·luminar ( pintar). No era oli, perquè quedarien taques.

El bibliotecari em parla de "La Biblia de los pobres" que està tota explicada en imatges perquè la majoria de la gent d'aquella època no sabien ni llegir ni escriure. En aquestes bíblies la part principal no és el text i les il·lustracions un complement. La part més important és el dibuix i el text s'adapta al dibuix.

Un dels descobriments més interessants va ser el de l'incunable Summa Casuum de Bartholomeus de Sancto Concordio editat abans del 1.475 i del que només es conserven cinc exemplars en tot el món.

Miro amb molta cura aquests llibres no voldria que cap dels seus dibuixos es faci malbé i el Papa s'enfadi amb mi i m'excomuniqui... Bocabadat en la contemplació, el bibliotecari continua les seves explicacions. Voleu saber que m'explica? Molt aviat al blog una descoberta que fa una mica de por.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. És màgia.
    Et pots trobar al mig de al biblioteca només tancant els ulls, després de llegir l'entrada.
    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Era "la" i no "al".
    Ho deixo tal i com està, així es nota que he revisat el que he escrit,tot i que tard.

    ResponElimina