dijous, 7 d’octubre del 2010

La biblioteca de Yuso (3).

El bibliotecari m'explica que tenen llibres manuscrits i llibres impresos. El llibre imprès més antic és un llibre francès anterior al 1.475. Aquest llibre és un exercici de diàlegs, de discussions, "pareceres jurídicos y morales". Es descriu la vida al nord d'Itàlia al segle XIV. No té index ni paginació i està escrit en lletra humanista ( lletra redona).

A la biblioteca tenen 20 incunables i una col·lecció completa de cantorals, amb 27 volums. Cada cantoral pesa uns 40 quilograms. Es calcula que per poder fer aquests llibres es va necessitar la pell de 2.200 vedells.

Hi ha pocs llibres il·luminats ( amb els dibuixos pintats). L'any 1.595 Jerónimo Nadal va il·luminar 150 escenes . Imprès a Anvers algun dels seus perfectes dibuixos van servir de models per pintors del barroc, fins i tot Velázquez en va copiar algun.

Un dels grans il·luminadors va ser el padre Martín de Palencia. Felipe II el va cridar a palau com a preceptor de les seves filles. Fins a la seva mort va treballar com il·luminador de còdex al gran scriptorium de El Escorial.

Molts dels dibuixos d'aquest scriptorium feien referència a la Verge, per això els cantorals hi ha aquestes il·lustracions. Només cal donar un cop d'ull als "Cantorales de las fiestas de la Virgen" copiat entre 1729 i 1.732.
Seguiu el blog i descobrireu molts més secrets del la biblioteca de Yuso.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada