dimecres, 28 de juliol del 2010

Petita joia a l'antic hospital.

Vaig passejant pel carrer major de la nostra ciutat fins a l'Antic Hospital de Santa Maria, iniciat l'any 1.454, per llegir una estona a la seva biblioteca. Entrar en aquest edifici gòtic del segle XV és un plaer. L' Institut d'Estudis Ilerdencs es va crear l'any 1.942 i la seva seu fou l'Antic Hospital de Santa Maria que al 1.925 havia deixat les funcions d'hospital. Pujo les escales i abans d'entrar a la biblioteca veig una porta oberta que em crida l'atenció. Deixo la lectura per més tard i la curiositat, com sempre, em fa anar directament a la porta misteriosa.

Amb molta amabilitat l'Abigail m'explica que estic al Servei d'Arxiu i Llegats, un servei públic que té cura i divulga la documentació i els diferents llegats cedits a l'I.E.I.

Em sorprenen dos pots de farmàcia que semblen molt antics.
.- Senyor i, estàs mirant els dos pots originals que queden de la farmàcia de l'Antic Hospital de Santa Maria. Són del segle XVIII.
Aquest és un arxiu una mica especial, ja que durant la Guerra Civil va ser dipòsit de documentació, molta gent hi portava documentació per protegir-la. Després de la guerra molts d'aquests documents no els va reclamar ningú.



L'any 1.942 aquest espai era "El museo del libro leridano". A l'arxiu podem trobar documents de l'Antic Hospital de Santa Maria, documentació municipal de Lleida i altres municipis, documentació judicial i documentació de particulars. Podem consultar pergamins, manuscrits, mapes, gravats i cartells.En molts dels pergamins espot veure el signum que era el dibuix que es feia al final del document, era com una mena de signatura.

L'Abigail m'ensenya un pergamí datat el 12 de març del 1.354 a Alcanyís ( Terol). Hi ha alguna taca i petits forats, però encara conserva la cinta i el lacre, que és una pasta composta per laca, trementina i colorant i que s'utilitzava per segellar i tancar els documents.

Recordeu nens i nenes, que a l'Arxiu Capitular vam veure un pergamí gegant? Doncs a l'arxiu de l'I.E.I també es conserva un pergamí molt gran, d'uns tres metres.


Està guardat amb quatre doblecs, amb la pell una mica deteriorada i algunes parts trencades. Aquest pergamí està datat l' any 1.388 a Mont-roig ( Tarragona).

A l'arxiu podem consultar llegats bibliogràfics i documents que alguns lleidatans han donat a la institució: Biblioteques senceres, fotografies, partitures, cartells, gravats,....


Si voleu descobrir més misteris de l'arxiu de l'I.EI., no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada