dijous, 1 de juliol del 2010

La porta i la clau (9).

Aquesta tardor passada amb el blog de la biblioteca vam visitar virtualment al Monasterio de Silos. Una de les entrades, La Biblioteca de Santo Domingo de Silos (4), estava dedicada als cantorals i llibres del cor.A la biblioteca de Silos hi ha una vintena d'aquests grans còdex que eren utilitzats a les esglésies, catedrals i monestirs durant l'Edat Mitjana i el Renaixement.Són tan grans perquè tots els membres del cor podien llegir les notes musicals i la lletra a distància.

A partir del segle XVIII, ja estesa la impressió de llibres, els llibres del cor i els cantorals van caure en desús.
Al nostre arxiu es conserva un important fons musical format per 45 cantorals.

En aquests grans llibres es poden consultar les partitures de diferents segles i les composicions musicals de força mestres de capella, moltes d'elles inèdites. Els cantorals més antics de l'arxiu són del segle XV.

En algunes de les pàgines gegants de pergamí podem llegir textos i en altres partitures. Al fullejar-los pots trobar pergamí groc, que es correspon a la part exterior de la pell de l'animal; i pergamí blanc , el que està fet amb la part interior de la pell. Si obrim el llibre, les dos grans pàgines sempre són del mateix color ( grogues o blanques).


A la Biblioteca de Silos els cantorals estan molt ben guardats en calaixos de fusta amb rodetes. A l'Arxiu Capitular els tenim en prestatges metàl·lics.

Fotografia del cantoral 37. Font: ACL

Són llibres de gran format amb pàgines de pergamí i enquadernació de fusta normalment folrada en pell. En molts d'ells s'hi poden trobar agafadors, també de pell, i petites rodetes situades a la part inferior, que faciliten el seu transport. Penseu, nens i nenes, que aquests llibres pesen al voltant dels 40 quilograms.

Es tancaven mitjançant uns fermalls de ferro. Alguns gairebé no tenen decoració, són molt austers.

Altres estan ricament decorats amb inicials treballades amb filigranes. L'Anna i la Rosana han fet un magnífic abecedari amb fotografies d'aquestes inicials.

També podem trobar dibuixos geomètrics, decoracions florals, elements de la fauna, paisatges, edificis,...

Hi ha il·lustracions sobre el Nadal, la Pasqua o imatges de Verges. Els cantorals de l'Arxiu Capitular, un petit tresor.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada