dimecres, 7 d’octubre del 2009

El misteri del carrer Humbert Torres (4 ).

Nens i nenes, per descobrir l'últim misteri de taller Documenta avui explicaré que fan la Núria i en Jesús per conservar i restaurar un pergamí.
El pergamí és un material que s'utilitza des de 1.500 anys abans de Crist. Està fet amb pell de vaca, ovella, cabra o altres animals ; de manera que es pot escriure-hi a sobre.
S'utilitzava per escriure documents com ara contractes, testaments, privilegis,... Normalment estan plegats i amb el pas del temps es tornen molt rígids i no es poden manipular.

Primer fan una neteja en sec. El pas següent és la rehidratació per tal de tornar-li la flexibilitat natural.

Ara cal aplanar-lo a la premsa fins que s'estabilitzen. Cal recordar que el pergamí és pell. Poden estar a la premsa fins a 6 mesos, encara que normalment hi estan dos mesos perquè els propietaris del pergamí no volen deixar-lo més temps al taller.

Les pèrdues es reparen amb paper japonès i els estrips amb tripa de porc i una cola especial. Fan servis sempre tècniques antigues i tradicionals.

Ara, nens i nenes, quan passegeu pel carrer Humbert Torres i passeu davant del número 29 , ja sabeu el secret d'aquest espai màgic.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Senyor I, la classe de segon té un problema.... No sabem on és el carrer Humbert Torres. Què ens ho podria dir?

    Gràcies

    ResponElimina
  2. Apreciats nens i nenes de segon:
    El carrer Humbert Torres comença a Prat de la Riba on hi ha una escultura del lleidatà Coma Estadella. Xino xano cal caminar una mica, el carrer és curt. Cal travessar el Passeig de Ronda.Veureu que estan fent una plaça nova. Allà mateix hi ha el taller màgic.
    Atentament

    ResponElimina