diumenge, 20 de setembre del 2009

Tradició ganivetera.

És molt agradable passejar sense pressa, i si el passeig el pots fer per indrets de bellesa indiscutible, molt millor. Nens i nenes, estava passejant pel casc antic de Solsona i em van cridar l'atenció unes postals "antigues" exposades en un aparador. Les postals ( que reprodueixo en aquesta entrada) ens parlen de la tradició ganivetera de la ciutat, i són gentilesa de casa Pallarès. Els germans Lluís i Carles Pallarès Canal van fundar a Solsona l'any 1.917 la Ganiveteria Pallarès. Avui la tercera generació, de la mà d'en David i en Lluís mantenen la tradició ganivetera de la ciutat . Fabriquen: ganivets de tota mena, tallants,tisores,destrals,aixadons...

Ganiveteria Pallarès. Solsona 1.917


Els ganivets que fan són de molta qualitat i el tall és excel·lent.Tots els ganivets s'esmolen a mà com feien els seus avantpassats.
A Solsona, ciutat de gran tradició ganivetera avui hi ha un únic taller.L'ofici desapareix. Al segle XVIII n'hi havia 24 de tallers ganivetaires, a començaments dels segle XX una dotzena i als anys seixanta només en quedaven tres.


Factura del 10 de maig del 1.929 de Lluís i Carles Pallarès.


El Museu del Ganivet i Eines de Tall ens parla d'aquesta tradició. Conté un fons de més de 2.000 peces, la majoria de les quals són de la Ganiveteria Toll fundada l'any 1.817, i que desprès de cinc generacions van cedir la col·lecció.

Museu del Ganivet i Eines de Tall. Fotografia web Ajuntament de Solsona.


Els historiadors diuen que la indústria ganivetera va començar a Solsona al segle XIV, però no hi ha dades fins al segle XVII. A finals del XVIII es podien trobar ganivets de Solsona als mercats d'Espanya i d'Amèrica.
Els ganivetarires, un ofici que desapareix.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada