diumenge, 29 de març del 2009

Cal Trepat.

Avui volia recomanar el llibre editat per l'Ajuntament de Tàrrega i el Museu Comarcal de l'Urgell : Fàbrica de maquinària agrícola J.Trepat de Tàrrega. El Museu Comarcal de l'Urgell va dur a terme una investigació històrica sobre l'antiga fàbrica de maquinària agrícola. El treball consta d'un llibre que ens explica la història de la fàbrica acompanyada d'un magnífic arxiu fotogràfic; i un documental en DVD amb l'encert de recollir les explicacions de tècnics i antics treballadors. És un petit tresor sobre el patrimoni industrial de les terres lleidatanes.


Cal Trepat va començar a funcionar al 1914. Entre els anys 1930 i 1970 va ser, juntament amb la fàbrica Ajuria de Vitoria , la principal productora de maquinària agrícola a l'Estat Espanyol i una de les principals d'Europa.
La fàbrica Ajuria, fundada al 1847 va ser la primera fàbrica siderúrgica d'Euskadi, conjuntament amb la de Santa Ana de Bolueta de Bilbao. Al 1906 tenia e primer forn elèctric de l'Estat .Va funcionar fins al 1985 i actualment l'Ajuntament d'Asparrena la vol comprar i fer-hi un museu.
Les màquines de Cal Trepat van suposar la mecanització de l'agricultura.Des de principis dels anys 30 al final dels 60, Cal Trepat dominà la maquinària agrícola , sobre tot , la de tracció animal.

Fotografia de la plana 63 del llibre. Nau número 9. Els treballadors de la cadena de muntatge de les màquines segadores d'alfals.Anys 1961-62. Fotografia Calafell. Arxiu de les Indústries J.Trepat.Però l'arribada de la maquinària a motor als anys 70 amb les recol·lectores , les conegudes "cosechadores", van suposar el principi de la fi de Cal trepat. Entre finals dels 70 i principis del 80 la fàbrica es va quedar sense treballadors.
En aquests anys de funcionament 550 persones van fabricar 75.000 màquines, especialment garbelladores.
Des de l'any 2007 Cal Trepat és propietat de l'Ajuntament i aviat es transformarà en museu. La fàbrica s'ha mantingut igual que en els moments de màxima producció. És un exemple únic de fàbrica de maquinària agrícola.
Si cliqueu en els noms de les fàbriques podreu veure les màquines fetes a Cal Trepat i a la fàbrica Ajuria, totes ja són peces de museu.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada